Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съживяване на овцевъдството: Механизация, достойно финансиране, пасища и категоризация на труда

Снимка: Радио ВИДИН


Сектор овцевъдство и други уязвими сектори са намерили място в Националния стратегически план по Общата селскостопанска политика на България. Стратегическият план се обсъжда в Тематичните работни групи, а председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев защитава правата на заетите в сектора. 

"Препоръките са относно приоритетите, които са в бъдещия Стратегически план и липсата на адекватни приоритети най-вече към малките и средни животновъди и производители, неглижиращотно отношение към сдружаването на земеделските производители от чувствителните сектори... Нашите претенции и предложения са били взети под внимание и в Стратегическия план има корекции..."

Симеон КараколевКонкретно за сектор овцевъдство от НОКА искат да има по-голям интензитет на помощта за проекти, да се обърне внимание и на сдружаването, посочи Симеон Караколев: 

"Не може с 35 % интензитет да привличаш инвестиции в сектор, в който в близо 80% от стопанствата механизацията е никаква, примитивна, там имаме крещяща нужда от инвестиции... След един предприсъединителен и два програмни периода и толкова милиарди, хвърлени в мерките на ПРСС- какъв е резултата?"    

Овцевъдството и козевъдството са несъмнено най-уязвимите сектори на животновъдството в Европейския съюз. Процентът на изоставяне на дейността и застаряване на специалистите в тази област е много висок. Това, заедно с тежките здравни кризи, засегнали тези отрасли на животновъдството през последните години, доведе до загубата на 25 милиона животни от 80-те години досега, се посочва в доклад на Европейската комисия. У нас картината не е по-различна.

През 2020 година се проведе преброяване на земеделските стопанства, а цифрите показват, че у нас се отглеждат 244 000 кози и 1  276  800 овце. Стопяват ли се стадата у нас и какво ни казват цифрите? 

"Цифрите показаха, че има окрупняане на стадата, че много земеделски стопанства са прекратили своята дейност- малки и средни... Средното стопанство в страната е около 130 до 150 овце." 

Според Симеон Караколев, политиката по обвързаната подкрепа, която се прилага от 2015 година, е довела до роене на развъдните организации, което отблъсква хората. В Стратегическия план е залегнало и предложение, което касае начина на сдружаване, посочи Караколев:

"Има предложение, в което са дадени критерии за представителност на регионално, областно и национално ниво на различните организации... Подкрепяме това, което е предложено и касае националната представителност..."   

Според предложението, за да бъде национално представителна една организация, то тя трябва да представлява собствениците на 30% от даден вид отглеждани животни. В противен случай, те са областни или регионални. 

Симеон Караколев е категоричен, че за да се съживи овцевъдния сектор у нас, трябва да има повече финансиране и инвестиции за механизация, да се работи в посока сдружаване, да се уреди въпроса с пасищата и те да се отдават с приоритет на местни животновъди. Трябва да се промени категоризацията на труда на животновъдите  - най-вече по отношение на малките и средни фермерии  и те да могат да се пенсионират като втора категория труд. Положителна тенденция според него е това, че макар и с бавни темпове, през последните години се увеличава консумацията на овче месо и продукти от овче мляко, но държавата и съответните региони трябва да помислят как местната храна може да бъде  включена като част от обща концепция за развитието на туристически маршрути... Все неща, за които трябва дългосрочна визия. Има ги заложени и в коалиционното споразумение, остава да видим дали и кога ще се осъществят. 

Извън темата за Стратегическия план, на Атанасовден Светла Бондова ни среща с един именик от Ново село- Наско от Агроаптеката, за да ни каже как един млад човек може да развива успешен малък бизнес в едно не много голямо населено място. 

Атанас Николов  е от семейство на агрономи, самият той е завършил "Растителна защита" и с удоволствие се занимава с продажба на семена и торове, включва се и в отглеждането на зеленчуци през лятото, които предлагат по пазарите във видинска област. И макар да е малко срамежлив, винаги е готов да даде съвет на своите клиенти. През пролетта зарежда своята аптека с посадъчен материал,  есента доставя фиданки по заявка на хората, затова и неговата агроаптека е търсена не само от новоселяни, но и от жители на цялата община, че и Бреговско. От близо десет години удовлетворява още една нужда на любителите градинари - поставя капкови системи за напояване. Да отговаря на безброй въпроси, да търси нови сортове и да ги предлага на населението, ако трябва да откара със своя превоз голямата торба тор, торфена смес или друга обемиста стока до дома на клиента, за него е ежедневие. Аптеката е отворена шест дни в седмицата от 9 до 13 часа. А след обяд продължава работата в семейната градина от около 20 дка, в която отглеждат предимно домати, пипер, зеле, праз. Трудолюбието на младия човек  се отплаща. Учтивост, коректност, проучване и предлагане на новостите в професията правят малкия бизнес на Наско от Агроаптеката, както го наричат всички в Ново село, успешен и му позволява да получи лично удовлетворение и да задоволи нуждите на семейството си. Честит празник! 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28