Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

11 деца са участвали в противообществени прояви за година в Мездренско

Възпитатели в Мездра отчетоха дейността си за 2021 година.
Снимка: Община Мездра

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Мездра прие отчета за своята дейност през 2021 г. През отчетния период са разгледани 9 възпитателни дела за противообществени прояви, извършени от малолетни или непълнолетни лица. Всичките са образувани по преписки на Районна прокуратура - Мездра. Участниците в тях са 11 деца, от които две момичета.


За сравнение: през 2020 г. също са разгледани 9 възпитателни дела, но с 12 малолетни или непълнолетни правонарушители, през 2019 г. броят на възпитателните дела е 17 с 21 правонарушители, а през 2018 г. - 26 с 39 правонарушители.


Положителен резултат от превантивната работа на МКБППМН е и фактът, че през миналата година има извършени само две кражби, се отбелязва още в отчета. Другите противообществени прояви са за управление на МПС без свидетелство за правоспособност, една лека телесна повреда и едно унищожаване и повреждане на чужда собственост или обществено имущество.  


През 2021 г. са консултирани 67 деца с асоциално поведение, 36 от които малолетни и 31 непълнолетни. Съгласно Методиката за оценка на риска от повторно извършване на противообществени прояви от малолетни и непълнолетни лица са изготвени 285 карти за оценка на риска, спрямо 87 през 2020 г. и 83 през 2019 г.


Обществените възпитатели са осъществили възпитателен надзор над 94 деца с наложена възпитателна мярка по Закона  за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН).


В комисията са постъпили 6 сигнала за деца, които са жертви или са в риск от насилие. Всички са разгледани, съставени са протоколи и са предприети съответните мерки от отдел „Закрила на детето“.


Реализирани са 10 превантивни програми на теми: „Лятно детско обучение“, „Интернет - риск или разум“, „Безопасно поведение на децата у дома и на улицата като участници в пътното движение“, „Последици от престъпленията при непълнолетни лица, жп опасности и ЗБППМН“, „Антиагресия“, „Наркотиците  - животът е кратък, ти решаваш как да го живееш“, „Вредите от употребата на цигари, алкохол и наркотици“, „Трафик на хора… съвременна форма на робство“, „Превенция на противообществените прояви, жп опасности и ЗБППМН“ и „СПИН и болести, предавани по полов път“, в които са обхванати общо 1 071 малолетни и непълнолетни.


Проведени са 5 анкетни проучвания с участието на общо 376 деца. Организиран е и един обучителен семинар на тема: „Работа с деца в риск и психотропни вещества“ с лектор Валентин Минков, социален и училищен психолог от Превантивно-информационен център по зависимости - Плевен.


Отчетът за дейността на комисията през 2021 г. предстои да бъде разгледан от Общинския съвет.


Вижте още

Снимката на 23 май 2022 година

Общинското предприятие по чистотата не си изпълнява задълженията според жители на " Заводско селище ". Кварталът се е превърнал в сметище. Вирусът на маймунската едра шарка е родствен на вируса, който причинява едрата шарка, но предизвиква много по-лека клинична картина и се предава много по-трудно при хората.  В момента се води разследване какъв е..

публикувано на 23.05.22 в 17:54

13 месеца затвор за опит за грабеж във Враца

Присъда от 13 месеца " лишаване от свобода" получи  20- годишният  А.Т. , обвинен от  за извършен от него опит за грабеж над малолетно момиче.  Наказанието е след сключено споразумение м ежду защитата на обвиняемия и Районна прокуратура – Враца.  Той се е признал за виновен за това, че в ечерта на 15.03.2022 г., във Враца е нападнал 13-годишната..

публикувано на 23.05.22 в 17:29

Изявени ученици от Видин със стипендии от народен представител

Петима изявени ученици от Видин ще получат финансово стимулиране от учредената в началото на учебната година стипендия "Изследователи на знанието".  Наградата се връчва за постижения на ученици от 3-и до 10-и клас в олимпиади, обясни учредителя на стипендията и зам. председател на народното събрание Росица Кирова . "Не е задължително да са на..

публикувано на 23.05.22 в 16:41

Квартал се превърна в сметище

Общинското предприятие по чистотата не си изпълнява задълженията според жители на " Заводско селище ". Максимум два пъти в годината боклуците се извозват от територията на квартала, обясни Георги Маринов , който живее над 15 години в района. "Не идват да ги чистят редовно. Багерите дали даже ще дойдат 2 пъти през годината да изхвърлят..

публикувано на 23.05.22 в 14:34

Фолклорният събор "Дунавски ритми" ще представи читалищни състави от Видинско

Единадесетото издание на  Събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми"  ще се проведе на   28 май (събота) във Видин . Събитието ще се проведе на открита сцена в Крайдунавския парк от   09:00 часа   и ще продължи през целия ден. В програмата ще участват л юбителски читалищни състави от цялата област. Целта на организаторите от..

публикувано на 23.05.22 в 14:20

Почистиха коритото на Лева

Стотици доброволци се включиха в превърналото се в традиция почистване на коритото на река Лева и прилежащите територии.  Кметът на Враца Калин Каменов благодари на всички, които са подкрепили инициативата в неделния ден.  В рамките на доброволческата акция бяха почистени от отпадъци и растителност: коритото на реката, прилежащите площи,..

публикувано на 23.05.22 в 14:00

Жена прободе съпруга си с нож след семеен скандал в Лом

35-годишен ломски жител е бил прободен с нож в областта на гърба от 33-годишната си съпруга след скандал между двамата в дома им в крайдунавския град, съобщиха от полицията в Монтана . Пострадалият е настанен в  хирургично отделение на МБАЛ Лом, без опасност за живота. Инцидентът е станал вчера около 23:05 часа. На сигнала е реагирал екип на..

публикувано на 23.05.22 в 12:04