Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режим на тока в малките общини, чакат компенсации за високите сметки

3
Снимка: Радио Видин


Режим на уличното осветление въведоха малки общини от българския Северозапад. Причината - скъпия ток и недостига на средства за около три пъти по-високите сметки. Община Георги Дамяново първа обяви, че от тази вечер уличното осветление ще работи до 22 часа, а не през цялата нощ, както досега. Режим на уличното осветление се въвежда и за населените места на община Чипровци, обясни кметът Пламен Петков:

"Прибягваме до това решение, защото няма как да издържим да си плащаме тока. По принцип в този периоди плащаме 11 000 лева, а от петък фактурата е 33 000 лева. Нали разбирате, че няма как с 1/12 от бюджета да покриваме тези разходи. Трябва да пуснем персонала неплатена, или да имаме осветление... Сега ще викам директорите на детските градини и на училището да видим там какво ще се прави, защото техните фактури са по същия начин. Не е добре, но просто нямаме друг начин. Всеки се спасява по единично."

Община Димово се спасява със средства от собствени приходи и засега няма да въвежда режим в съставните ѝ 23 населени места. Това обясни кметът Светослав Славчев:

"Токът ни е голям проблем, имаме много населени места. Разликата е скочила три пъти, но като решение мисля, че няма да минем на този вариант. Ще се справим с това, което сме постигнали като резерв, няма да лиша хората от ток, особено сега, през зимата. Възрастни хора са, деца ходят на училище, трудно е. Трябва да все вземат спешни мерки във връзка с тока и много други неща, които ни възлагат, а всичко опира до собствени средства. Наистина трябва да се вземат мерки и поне малко да се помогне на общините."

Ще помогне ли държавата на общините? С този въпрос се обърнахме към кмета на община Монтана Златко Живков, който вчера участва в обсъждането на рамката на Бюджет 2022. Един от коментираните въпроси е за компенсиране на повишените разходи за електроенергия, обясни градоначалникът:

"Без значение дали става за София, Пловдив, Варна Бургас, които са четирите най-големи общини, или става въпрос за Чипровци, или за средна община като Монтана, разликата в недостига е между 2-2,5 и 3 пъти. Разходът на Чипровци е от 11 000 на 33 000, на Монтана е от 40 000 на 107 000 и така за всички български общини. Това е причината една голяма част от общините да въведат временни ограничения за улично осветление. Има вече не малко общини, които са започнали с този режим, като някои са започнали още от октомври. Мисля, че община Вършец беше така. Аз имам в пет от кметствата искания от кметовете за ограничаване на уличното осветление в нощните часове. С една дума изключително сериозна е темата... Има разбиране, има чуваемост, следващата седмица ще бъде взето решение, така че колегите ще трябва да потърпят още малко, но е разбираема реакцията на общините..." 

Златко Живков добави, че е оптимист, че ще бъде намерен начин за компенсиране на общините от държавата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15