Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прогледам, Господи!

"Иисус му рече: "Прогледай! твоята вяра те спаси." (Лук. 18:42)

Днешната неделя е поред четиринадесета след неделя подир Въздвижение. Евангелският разказ от днес ни разказва за един слепец – йерихонец, който имал такава силна вяра, че силно се извикал към минаващия Господ: "Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" И знаете ли, какво му отговорил Господ: "Прогледай, защото твоята вяра те спаси."

В днешно време навсякъде около нас можем да чуем думи за вярата, за множество чудеса постигнати чрез вяра - вяра, която е истинска, непринудена и най-вече искрена. В много от словата на светите Отци на Църквата можем да срещнем мисли за духовната слепота, за тази страшна духовна болест, която ни пречи да видим нещата такива, каквито са в действителност. Истинска трагедия е ако придобием духовна слепота, но още по-голяма е ако не я осещаме и не я разбираме. Днес много от хората страдат от тази коварна духовна болест, покоряваща не телесните, а по-важните – духовни очи.

Братя и сестри, днес с вас чухме разказа, за слепия, който прогледнал. С вас се уверихме, че истинската вяра е тази, която ни спасява и само ако я изповядваме с искрено сърце можем да я усъвършенстваме, а това усъвършенстваме става в духовния живот, там където действа недивидамата за мнозина благодат Божия, в която се крие истинската духовна красота - нея нито времето, нито болеста, нито старостта, нито смъртта, нито друго нещо подобно може да я унищожи, а точно обратното - да я разцъвти, та да ѝ помогне да даде стократен плод. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – на 21 януари се навършиха 72 години от смъртта на Джордж Оруел. Името и творчеството му преживяват своеобразен ренесанс в съвременното общество. Антиутопията "1984" е най-популярният му класически шедьовър. "1984" е роман с неочакван край. Той е история за човека, който няма Спасител. Затова умира, изпълнен с любов към погубителя си. Прав ли е Оруел? Възможно ли е човек да обикне този, който го погубва?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44