Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преценям, антиваксър и изчегъртване са думите на 2021 година

Автор:
Снимка: kaksepishe.com

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021 година. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?". След тях, с броени гласове разлика, оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже. 

Приключи първото открито и широкомащабно допитване, в което гласувахме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 година. Чрез езика можем най-лесно да разберем кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година. Именно поради тази причина създателите на платформата "Как се пише?" организираха и проведоха първото открито допитване, в което всеки можеше да даде своите предложения за думи или изрази на 2021 година. Проучването се проведе в три етапа. В първия - от 5 до 12 януари - всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен етап. Журито, което определи 10-те предложения на инициативата беше съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература и журналист. 

Всеки от анкетираните имаше възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42 на сто е некнижовното преценям, 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване. 

Попитахме видинчани кои са техните три думи от десетте достигнали втория етап:

"Промяна, избори и преценявам - преценявам, а не преценям... Харвард, промяна и преценям... Зелен сертификат, антиваксър и бустерна доза... Аз бих казал здраве, но не сте го написали. Ваксина, зелен сертификат и антиваксър... Зелен сертификат, избори и бустерна доза... Зелен сертификат и промяна."

"Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021-ва - ковид заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт“, казва доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 година е бил много мащабен и интересен - от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти. 

Какви други изводи могат да бъдат направени, обясни за Радио ВИДИН създателят на платформата "Как се пише?" и основен организатор на инициативата "Думи на годината" Павлина Върбанова:

"За моя голяма жалост нерадостни изводи можем да направим от резултатите от анкетата. Тези изводи се надявам да не останат само в това предаване, а да бъдат чути и от други специалисти - от психолози, от политолози, от социолози, от политици също, защото това, което аз наблюдавам и анализирам въз основа на крайните резултати от анкетата, е доста тревожно и симптоматично за нашето общество. На първите три места в класацията излизат думи, които говорят за разделението в обществото, даже, бих казала и за разломите в обществото. Преценям, антиваксър и изчегъртване говорят за противопоставяне между отделни групи в обществото... Искам да подчертая изрично нещо, което искаме да отбележим с журито в тази инициатива - включили сме думата преценям, въпреки че тя е некнижовна, така да се каже неправилна дума, като отчитаме нейната широка употреба през изминалата година и това, че тя значи много за нашето общество. Голяма част от хората съзнават, че тя носи силен ироничен заряд в себе си и я употребяват иронично във фразата "Всеки сам си преценя", но предполагам, че не малка част от сънародниците ни изобщо не си дават сметка, че думата преценям е некнижовна и че произнасяйки фразата "Всеки сам си преценя", те всъщност изглеждат - нека да го кажем - недостатъчно образовани, недостатъчно компетентни в очите на тези, които ги иронизират. И там също виждаме едно противопоставяне между тези две групи... И между тези две групи няма диалог, няма опит за диалог, дори. Това също е много притеснително."

Ключов е анализът, който заедно ще направим на откроилите се лайтмотиви през изминалата година. От съществено значение е да не се плъзгаме само по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората, убедени са инициаторите на изследването.

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44