Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца. 

И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ.

Народно читалище „Земеделец-1874“ и Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село решиха в тесен кръг да отбележат  празника – начало не само на културния календар, но и начало на живота.

Сутринта малка група жени посетиха Бабата – д-р Наташа Петкова, която, макар и пенсионерка, още осигурява здравно обслужване в общината. В беседката пред здравната служба на Ново село се извърши ритуалът „Поливане на бабата“.

Заради здравните мерки, наложени от пандемията, ръководствата на двете институции решиха в празника да не участват млади родилки, а да поливат млади баби. С тайната мисъл, че ще последват още внуци, заченати или родени тук. След това Бабата беше придружена до Клуба на пенсионера, където бе устроен малък коктейл  за участниците в церемонията.

Днес поздравяваме младите майки, работещи в читалищата с първородно чедо. Честитим на Симона Пенева, библиотекар от Флорентин за първата рожба. Честитим на Любка Ангелова, секретар на новоселското читалище, която посрещна второ внуче.


Вижте още

В "Музикална зона" на 19 май 2022 слушаме Живко Василев с албума му Places

Кавалът е сред характерните за България народни инструменти, носещ свеж балкански дух и усещане за свобода. Живко Василев е сред музикантите, вкарали кавала в контекста на джаза. Отличителният му звук умело се съчетава с различни стилове като джаз, фънк, латино, поп и електронна музика. Албумът Places e създаден балгодарение на пътешествията на..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите,  честван за първи път преди 45 години. Музейните работници отбелязват професионалния си празник като  организират най-различни културни събития.  Темата на Деня за 2022 г. е "Силата на музеите". Музеите са тясно свързани с туризма, каза за Радио Видин Богдан Александров - директор на..

публикувано на 18.05.22 в 13:30

Краеведски четения организират в Монтана

19 доклада ще бъдат представени по време на традиционните Краеведски четения в Монтана. Това е 45-ото издание на събитието, организирано от Дружеството на краеведите в града. Посветено е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, и на 300-годишнината от рождението на Паисий..

публикувано на 18.05.22 в 12:53

Настаняват в общински жилища украинците във Видин

След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци от войната в Украйна в хотели у нас. След тази дата предстои те да бъдат пренасочени към държавните, общинските и междуведомствени бази в страната. Проверка на Радио Видин показа, че в момента 50 украински граждани са настанени в един от хотелите в града. Сред тях е Виктория Пельтек- Рыжкова, която..

публикувано на 18.05.22 в 12:33

Филм за непознатия Вазов представят в Берковица

Премиерата на филма "Съдия след игото", разкриващ непознати моменти от живота на Иван Вазов,  и среща с част от творческия екип, ще се проведат от 15:00 часа в салона на Народно читалище "Иван Вазов" в Берковица. Филмът е посветен на престоя на патриарха на българската литература в града под Ком, където той работи като съдия. Режисьор е Мартин..

публикувано на 18.05.22 в 12:12

Повече спорт в училище искат учители и ученици

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт. Професионален празник е на работещите в сферата на спорта. Спортуват ли учениците в училище, какъв спорт предпочитат да тренират, какво им дава спортът-  попитахме учители и ученици от две видински училища - Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Анти I" и ПГ "Проф. д-р Асен..

публикувано на 17.05.22 в 16:32

Ученици от Козлодуй с отличия в национално състезание за млади изследователи

Две момичета от гимназията по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй завоюваха призови места  във  финалния кръг на Националния преглед за млади изследователи "Енергетика, икономика и математическо моделиране".  Деветокласничката Мария Иванова и десетокласничката Анна-Мария се класираха съответно на второ и трето място.   Тази..

публикувано на 17.05.22 в 16:00