Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мездренско училище ще изучава птиците

Снимка: Радио ВИДИН


Младежки център- Враца обяви резултатите от конкурса "Създаваме заедно". 6 са одобрените идеи на млади хора от областта, които ще получат финансиране от 500 лева. Сред одобрените инициативи е тази на Професионалната гимназия "Алеко Константинов" в Мездра. Еко клуб "Зелена планета" ще работи по проект "Искам да науча за птиците в моя роден край и да помогна за тяхното опазване и видово съхраняване". 

"Аз съм запозната с тези младежки инициативи, но тази година за първи път имахме някаква идея, която да осъществим. Програмата "Създаваме заедно" си я имат отдавна, която е за финансиране на малки такива младежки инициативи. Тази година е малка сумата, която предлагат, обаче ние го направихме заради децата. Затова ни е по- малък проектът. Кандидатствахме, имаше много проекти и нашият беше одобрен. Какви са дейностите ще ви кажа. Тази седмица и миналата тече подготовката на хранилки за птици, които от рециклирани материали правим", разказа учителят по география Надежда Нинова.

С парите по проекта ще се купят къщички за птици, бинокли, храна на птиците, енциклопедии. През пролетта са предвидили посещение на Природозащитен център "Натура" във Враца, като ще търсят тяхното съдействие да проведат наблюдение на лешоядите на територията на Природен парк "Врачански Балкан".

Дворът на училището е озеленен и по дърветата могат да се наблюдават много и различни видове птици, които ще бъдат обект на изучаване от учениците на Професионалната гимназия "Алеко Константинов" в Мездра.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В защита на един български учител

Броени часове след като Радио ВИДИН публикува новината за инцидента с ударения ученик в Математическата гимназия във Видин инж. Ивайло Дичев написа имейл до нас.  Работещият като трафик инженер за голяма американска компания мъж преди години е бил ученик на преподавателя Валери Цветков и се обърна към нас, за да подкрепи своя учител ...

обновено на 23.05.22 в 17:37

Професор Виден Табаков и д-р Ганчо Цанов - още двама от емблематичните ученици на видинската гимназия

Продължава съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин, в която ви представяме видни личности преподавали или учили в гимназията, във връзка със 140-тата годишнина от създаването му и ученици от гимназията подготвят и представят биографиите на знаменити ученици и учители на видинската гимназия. След серията бележити..

публикувано на 23.05.22 в 16:55

Нов образователен спектакъл на Искрен Красимиров

Новият образователен спектакъл "Той не умира", посветен на 146 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, на режисьора, актьор и преподавател, известен с "Уроците си по родолюбие" Искрен Красимиров стартира с обиколки по българските училища от днес , каза за Радио Видин създателя му:  " Знаете, че имам така особен сантимент към..

публикувано на 23.05.22 в 15:55

Има ли проблеми с организацията на похода Козлодуй - Околчица

74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", е пред провал и има сериозни проблеми с организацията - за това сигнализира в  редакцията на Радио Видин обезпокоен наш слушател. Ето какво сподели Иван Иванов от село Чирен: "В публичното пространство се носи новината, че Областна администрация..

публикувано на 23.05.22 в 15:40

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода. Първото нещо, което нашият Господ прави, е да..

публикувано на 22.05.22 в 08:00

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00