Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Снимка: Светослав Цветанов

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и Централна Европа през месец юли и унищожиха домове и инфраструктура; горещата вълна, която засегна северозападните Съединени щати и югоизточните райони на Канада в края на юни и през първата половина на юли и други. 

"Като цяло се счита че доста от тези събития са станали по- вероятни поради климатичните изменения. Това заявяват от Световната метеорологична организация. Ще трябва да се приспособим като човечество спрямо тези промени. Като изминалата година не е най- топлата, но се счита за седмата най-топла от началото на метеорологичните наблюдения. Това казват от европейската програма "Коперник". България определено е засегната от климатичните изменения. Конкретно миналата година беше сравнително по- хладна спрямо предходните, но пак с температури по- високи от обичайните", заяви Николай Петков- част от екипа учени към онлайн платформата, която имат за цел да направи науката за климата достъпна за всички.

В България продължителната гореща вълна през лятото не беше нещо невиждано за страната. Това беше причинено поради затопляне вследствие на нахлуване на по- топъл въздух от Африка и такъв тип събития, може би, вече са станали малко по- типични за нашия район. Зимите също са по- меки последните години. Температурите са станали по- високи, поради което може да наблюдаваме някои събития, които преди са били типични веднъж на 20 години, сега са примерно веднъж на 10 години, казва климатологът Николай Петков.

Ключовата причина за климатичните изменения са емисиите от парникови газове, които човечеството отделя през последните два века в по- голямо количество. Те водят по затопляне и повишение на температурата на Земята.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В защита на един български учител

Броени часове след като Радио ВИДИН публикува новината за инцидента с ударения ученик в Математическата гимназия във Видин инж. Ивайло Дичев написа имейл до нас.  Работещият като трафик инженер за голяма американска компания мъж преди години е бил ученик на преподавателя Валери Цветков и се обърна към нас, за да подкрепи своя учител ...

обновено на 23.05.22 в 17:37

Професор Виден Табаков и д-р Ганчо Цанов - още двама от емблематичните ученици на видинската гимназия

Продължава съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин, в която ви представяме видни личности преподавали или учили в гимназията, във връзка със 140-тата годишнина от създаването му и ученици от гимназията подготвят и представят биографиите на знаменити ученици и учители на видинската гимназия. След серията бележити..

публикувано на 23.05.22 в 16:55

Нов образователен спектакъл на Искрен Красимиров

Новият образователен спектакъл "Той не умира", посветен на 146 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, на режисьора, актьор и преподавател, известен с "Уроците си по родолюбие" Искрен Красимиров стартира с обиколки по българските училища от днес , каза за Радио Видин създателя му:  " Знаете, че имам така особен сантимент към..

публикувано на 23.05.22 в 15:55

Има ли проблеми с организацията на похода Козлодуй - Околчица

74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", е пред провал и има сериозни проблеми с организацията - за това сигнализира в  редакцията на Радио Видин обезпокоен наш слушател. Ето какво сподели Иван Иванов от село Чирен: "В публичното пространство се носи новината, че Областна администрация..

публикувано на 23.05.22 в 15:40

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода. Първото нещо, което нашият Господ прави, е да..

публикувано на 22.05.22 в 08:00

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00