Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

Снимка: Радио Видин



За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница. Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб. 

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. 

В същата тази класация, над аржентинската емпанада, дори над турската баклава, се нарежда тя- нейно величество БАНИЦАТА със сирене и яйца.

Оказа се обаче, че традиционната българска баница не е съвсем българска, каза за радио Видин етноботаникът Десислава Димитрова:

"Бих казала, че не сме ние, които сме я открили, защото баницата не е наше уникално ястие. Идеята за тестени кори и плънка между тях я има от Близкия Изток, та до края на Балканския полуостров на Запад. Аз бих казала, че това е наша храна по-скоро регионална, не толкова национална, защото баницата има много разновидности. Баницата никъде другаде не се нарича по този начин, но това не я прави наша. Тя е популяризирана в България, но все пак трябва да сме коректни към другите майстори на точени печива. Храната е преди всичко за това- чрез нея да търсим връзки със своите съседи, по-близки, по-далечни и така да разберем, че в крайна сметка не сме нито уникални, нито различни чак толкова много" - каза Десислава Димитрова.

Тя е родом от Видин и до завършване на гимназия тя живее тук, но много от детските й години преминават в Монтана, при нейната баба, която по думите й е била майстор на баниците. 

"Много силно свързвам баницата с детството си, защото като малка живеех при баба ми в Монтана, която беше голямата майсторка на тези обги. В момента, в който усетя аромата на печени кори и изобщо тази баница, това е моят вкус за детството. Едната ми баба, тази от Монтана, идва от планинските села в Стара планина, а пък другата ми баба беше от Златия, което е плодородната земя по Дунава. Аз от баба ми от Монтана знаех разни такива баници с лапад, с лобода, с такива зелени неща, а пък бабата от Златия ми казваше, че баницата е с яйца и сирене. Дори ето, в един Северозапад, който е общ като ъгъл на България има различни възприятия. Баницата може да се разглежда и като характеристика за статус, т.е. ние от равното можем да си позволим баницата да е богата, да е с яйца и сирене, а онези хора, които са живели по-трудно в планинските райони, те пък са ползвали това, което са можели да използват за баница" -обясни още етноботаникът.

Няма спор, че съвсем заслужено баницата се намира в тази класация и то сред какви ли не други вкусотии от цял свят. Интересното е, че освен българската баница, в класацията влизат и други наши храни, че дори и напитки. Филето "Елена" се нарежда на второ място на най-добрите местни продукти, а родният Мавруд е на почетното трето място на най-добрите вина. 


*Целият материал по темата може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00