Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нисък ръст на престъпността през 2021 година отчитат в община Кула

Снимка: Наско Цанов

От Областна дирекция на МВР- Видин, Районно Управление- Кула обявиха състоянието на престъпността и охраната на обществения ред на територията на Община Кула за 2021 г. Районно управление - Кула обслужва четири общини, най голямата от които е община Кула, като в района са налице достатъчно предпоставки за извършване на нарушения и престъпления. Най- големият фактор за това е, че влошените демографски проблеми в общината са довели до рязко намаляване на населението, безработицата също продължава да нараства и в много от населени места в общината постоянно се увеличава броя на самотно живеещите хора. В по- голяма част от случаите те са в пенсионна възраст, нездрави, нямат физическа възможност да защитават живота и имуществото си. Поради тази причина тези лица са най-често жертва на имуществени престъпления. Втората предпоставка за извършване на престъпления е тази, че масовото обезлюдяване на населените места, доведе до ежегодното увеличаване на броя на не обитаваните жилища в общината. В не обитаваните жилища се намират предмети за бита, инструменти и други вещи, които често са обект на престъпно посегателства. Утежняващо обстоятелство е, че собствениците или наследниците доста късно констатират взломяването и отнемането, когато са заличени всички следи. Престъпността в необитаемите жилища влияе най силно върху тенденцията на криминалната престъпност в общината, поради честотата на разпространението.

В РУ- Кула ежеседмично са изготвяни графици за засилено полицейско присъствие, включващо посещение на приемните, специализирани полицейски операции в селищата на общината, нощни проверки служителите обслужващи общината, инспектори от Детска педагогическа стая, авто- контрольорите и служителите по охрана на обществения ред. Оптимизира се работното време на Полицейски и младши полицейските инспектори, които са денонощно на разположение с цел повишаване на полицейското присъствие в гр. Кула и на територията на селата към общината. През изминалата 2021г. редовно са извършвани вечерни проверки за недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица, след определеното време. По наредба на община Кула са извършвани системни проверки относно спазването на работното време на питейните заведения и сервирането на алкохол на малолетни и непълнолетни лица в тези заведения. С кметовете и кметските наместници са провеждани редовни срещи, на които са се обсъждали текущите проблеми на общината. Инспекторите  продължават провеждането на срещи, беседи и разговори със самотно живеещите хора, на които същите са запознавани с начините за опазване на личното имущество и предпазване от това как да не станат жертва на престъпления. През годината са се провеждали срещи със земеделски производители във връзка с провеждането на жътвената компания, опазването на земеделската продукция, прибирането и съхранението на същата, като в тази насока крупни нарушения не бяха констатирани. Извършвани са проверки съвместно с Младши Полицейски Инспектори по “Контрол над общоопасните средства” при РУ-Кула на лица съхраняващи и ползващи огнестрелни оръжия и боеприпаси, като на територията на общината не бяха констатирани нарушения.

За изминалата 2021 г. броят на регистрираните престъпления в общината са общо 40 бр., като много малка част от тях остават неразкрити. По населени места престъпленията са както следва:

За град Кула, кражби - 5 бр. -З бр. разкрити и 26 не разкрити, незаконна сеч - 2 бр.- разкрити, телесна повреда - 1 бр. –разкрита, управление на МПС след употреба на алкохол - 2 бр. – разкрити, управление на нерегистрирано МПС - 6 бр.- разкрити, унищожаване и повреждане 5 бр. - 4 бр. разкрити и 1 бр. не разкрита, притежание на акцизни стоки 1 бр. – разкрито, неправоспособен водач на МПС - 1 бр.- разкрито и 1 бр. жестокост към гръбначно животно - 1 бр. - разкрито. В село Големаново са разкрити притежание на акцизни стоки,  една кражба и 1 бр. неправоспособен водач на МПС . В селата  Извор Махала, Тополовец  и с. Чичил са регистрирани престъпления незаконна сеч. В село Полетковци средна телесна повреда - 1 бр.- разкрита, а в с. Коста Перчево 1бр. незаконна сеч, палеж - 1 бр.  и управление на нерегистрирано МПС - 1 бр. , които са  разкрити. 1 брой противозаконно отнет автомобил в с. Цар Петрово е установен за 2021 г., разкрити са 2 броя  незаконна сеч и една кражба не разкрита. Единственото село в община Кула в което няма регистрирани престъпления е село Старопатица.

За 2021 г. служителите на РУ- гр. Кула са съставили актове на територията на Община Кула както наложените глоби по фиш  са 1048 бр. Видно от горепосочените данни е, че през 2021г. ръста на престъпността на територията на община Кула не е висок и голяма част от регистрираните нарушения са свързани с управление на нерегистрирани МПС и с незаконната сеч. В тази насока продължават постоянните съвместни проверки и операции със служителите на Държавно горско стопанство “Видин”, както и към същите се изготвят и изпращат сигнални писма с цел предотвратяване на бъдещи нарушения в този сектор. През изминалата 2021 г. своевременно се е реагирало на всички получени сигнали с наличните сили и средства в РУ- Кула, като управлението е успяло да обезпечи и подсигури всички заявени културно-масови, спортни, национални и други мероприятия проведени на територията на общината, които са преминали без инциденти и нарушения на общественият ред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30