Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скръбна вест: Почина последният ветеран от войните в община Мездра - кап. Илия Григоров

Снимка: Община Мездра

На 98-годишна възраст е починал последният ветеран от Втората световна война в община Мездра - капитан Илия Тошев Григоров, съобщават от общинската пресслужба. 


Илия Григоров е роден на 18 юни 1923 г. в с. Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанско. Основно образование получава в родното си село, а след завършване на професионално училище отбива военната си служба в 6-и въздушен (изтребителен) полк от Въздушните на Негово Величество Цар Борис III войски, базиран на Летище Марно поле край Карлово. Завършва съкратен курс за командири по техническата част, специалност „Обслужване на летищни комплекси“ и е произведен в чин офицерски кандидат.


През есента на 1944 г. неговата военна част е дислоцирана на Летище Божурище край София. Взема участие в състава на  Българската армия в двете фази - първа (септември - ноември 1944 г.) и втора (декември 1944 г. - май 1945 г.) от заключителния етап на Втората световна война (1939-1945 г.). Капитулацията на Третия райх го заварва в Австрия, а няколко месеца по-късно е демобилизиран.


Повече от четири десетилетия работи в системата на енергетиката, първоначално във ВЕЦ "Мездра" и ВЕЦ "Петрово", а впоследствие е ръководител на една от водноелектрическите централи, включени в Петроханската каскада. През 1965 г. става дежурен диспечер в Енергоснабдяване - Мездра, а от 1969 г. до пенсионирането си е началник на Районната диспечерска служба.


Носител е на множество военни медали и отличия за принос в разгрома на хитлеристка Германия, сред които званието „Почетен член на Съюза на ветераните от войните на България“ (2012 г.) и юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ (2020 г.).


Кап. Илия Григоров ще остане в паметта ни като последният ветеран от Втората световна война в община Мездра, един от основателите и дългогодишен член на общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България, човек на дълга и честта на пагона.


Малцина от нас имат привилегията да достигнат достолепната възраст от почти един век. Но още по-малко са тези, които през всичките тези години са се радвали заслужено на уважението на своите съграждани. Бай Илия беше именно такъв човек.

Поклон пред светлата му памет!

Община Мездра и Общинският съвет на Съюза на ветераните от войните на България изказват съболезнования на близките и роднините на починалия!


Погребението е на 27 януари 2022 г. (четвъртък) от 11:00 часа в гробищния парк на гр. Мездра.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00