Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Метеоролозите притеснени- просветното министерство не ги иска

Снимка: Любо Андреев

Преди три години Националния институт по метеорология и хидрология се отдели от БАН и премина към Министерството на образованието и науката. Сега просветния министър предлага метеоролозите да преминат към екоминистерството. Не виждаме конкретни аргументи за новата промяна, каза Леночка Ангелова, началник на ХМО-Монтана:


"Усещаме, че искат ние да не сме научна организация и това ни притеснява. Защо и кому е нужно една работеща, добре синхронизирана във времето, тя винаги е работила много стойностно система, особено последните три години, бидейки под шапката на Министерството на образованието, ще трябва да се върне в някакъв несвойствен, свой ред на работа. И защо по стар български обичай и наша народопсихология, защо всичко, което работи стойностно, ние ще трябва да го рушим?" - недоумява  Леночка Ангелова.


В отворено писмо до министър председателя Кирил Петков метеоролозите са категорични, че това е грешка. Очаква се генералният директор на НИМХ професор д-р Христомир Брънзов да бъде приет от премиера. 


"Очаквам, като интелигентни хора, да разберат нашите съвсем нормални искания. Не искаме нищо, което не е наше. Ние си търсим нашето място-да го отстояваме, да го надграждаме, да се доказваме. А за да се случи всичко това, ние трябва да имаме спокойствието, в което да работим. Сега, в какво очакване ще бъдат нашите служители, които денонощно са на страж за времето, когато е несигурно утре къде ще сме, с кого ще сме, в какво ще се превърнем, как евентуално се очаква да работим, защото няма да има разширение- всяко връщане е свиване. Всичко това притеснява и както се казва, това дава отражение на цялостната ни дейност. И мисля, че би трябвало с разум, с отношение към науката, да се стигне до това, което е най-доброто за Националния институт по метеорология и хидрология. В случай, че не ни желае Министерството на образованието, нека да аргументира защо. Важното е с утрешен ден или поне след няколко дни, да продължим да работим стойностно, както винаги сме го правили, да си отстояваме нашите национални и международни задачи и ангажименти. Всеки ден ние се събуждаме с времето и си лягаме с времето" - добави Ангелова.


Вижте още

Снимката на 27 май 2022 година

Въпреки че 16 общински съветници гласуваха "за", 9 "против", а един се въздържа, предложението на кмета на Видин общината да стопанисва Речна гара  не беше прието на днешното заседание на местния парламент.  В продължила над три часа дискусия общинските съветници акцентираха върху незаконосъобразността на така представеното намерение...

публикувано на 27.05.22 в 17:58

Честваме най-героичния епизод от историята на Белоградчик

С панихида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" ще започне честването на най-паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Панихидата в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, ще бъде отслужена в 19,30 часа...

публикувано на 27.05.22 в 17:30

Председателят на "Възраждане" ще отговаря на въпросите на видинчани

Oтворена среща с председателя на партия "Възраждане"  Костадин Костадинов  ще се състои във Видин. Всеки желаещ да зададе своите въпроси към народния представител, може да дойде тази неделя в драматичния театър, каза за Радио ВИДИН областният ръководител на партията Валери Сираков: "Срещата е с гражданите на Видин и Видинска област...

публикувано на 27.05.22 в 16:53

Новоселският клуб на пенсионера "Просънъц" гостува на сродна организация в Парачин

Новоселският клуб на пенсионера "Просънъц" гостува на сродна организация в град Парачин в съседна Сърбия.  Връзките между двете организации са създадени преди близо пет години с посредничеството на пенсионерски клуб "Белият Дунав" във Видин. Разменени са няколко гостувания, в които се честваше заедно Деня на възрастните хора. В годината преди..

публикувано на 27.05.22 в 16:13

Нов общински съветник положи клетва в Мездра

Нов общински съветник влезе в Общински съвет - Мездра, съобщават от местната управа. С Решение на Общинската избирателна комисия, поради предсрочното прекратяване на правомощията на общинския съветник Катя Йотова от Местна коалиция "АБВ (Земеделски народен съюз, Воля)", е обявен за избран за общински съветник следващият в листата на коалицията..

публикувано на 27.05.22 в 16:12

БСП сезира Прокуратурата за политически натиск от кмета на Видин

Сигнал за политически натиск от страна на кмета на община Видин Цветан Ценков и зам.-кмета Борислава Борисова  към общински съветник от левицата внесе в Прокуратурата Димитър Велков, председател на местната партийна структура на БСП. Заради семейни зависимости от днес Калоян Борисов не е част от групата на левицата в местния парламент ...

публикувано на 27.05.22 в 15:50

Общинската организация на Съюза на слепите в Кула проведе отчетно събрание

През миналата година членската маса на организацията е наброявала 107 членове, сред които има и зрящи, обясни  Маргарита Генова , от Съюза на слепите в Кула: "Изминалата 2021 година премина под знака на едно забележително събитие на нашата организация, отбелязахме 100 години от създаването на организационното движение на хората със..

публикувано на 27.05.22 в 15:45