Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 януари 2022 година

Снимка: Радио Видин

Кметове на общини във Врачанско и избраните от Шести многомандатен район народни представители от ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев настояха за 100-процентови компенсации в сметките за ток от държавата.


Основните проблеми, които споделят хората от Видин и региона в приемната на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, са свързани със сметките за ток. Според нея ценовата криза в енергетиката може да доведе до сериозни сътресения в българското общество.


Въвеждат поетапно режим на уличното осветление в община Берковица. От днес 31 януари, светлините ще бъдат изгасени в интервала от 00:00 - 04:00 часа на територията на града. Режимът ще бъде прилаган и в населените места на община Берковица. Причини за мярката са разходите за електрическа енергия, които са се увеличили в пъти от предходните години. Стойността на уличното осветление за декември 2020 година е в размер на около 10 000 лв., а за декември 2021 година е малко над 30 000 лв. График с интервала, в който няма да има ток в отделните населените места е поместен на интернет страницата на община Берковица.

Правителството одобри Бюджет 2022 и ще го внесе за гласуване в парламента. Премиерът Кирил Петков го нарече "бюджет на растежа", тъй като над осем милиарда лева ще бъдат осигурени за капиталови инвестиции. В бюджета са предвидени средства за безплатни ясли, възнагражденията на учителите да бъдат 125% от средната работна заплата, 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април. 


Младежката безработица във Враца намалява. Трайно безработни остават повече от 250 млади хора с висше образование.


53 са новите случаи на коронавирус в Северозапада. Във Видин новите случаи са 8. 16 са в Монтана, 29 във Враца.


Националният осигурителен институт разкрива от днес временна гореща телефонна линия за пенсионни консултации. На телефонен номер 02/9261111 и мобилен  0882187111 ще се предоставя информация за актуалните промени в пенсионното законодателство, правото на пенсия и възможностите за пенсиониране.

1 220 000 лева са предвидени за дейностите по чистотата в община Берковица през настоящата година. Половината от тях ще са почистването на улиците в населените места. Няма повишение на таксата за битови отпадъци.

Местните данъци и такси в община Вършец няма да бъдат увеличавани. Общината стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси.


Не навсякъде водноелектрическите централи са изградени по начина, по който е необходимо за да не пречат на миграцията на рибата. Това коментира в "Посоките на делника" Владимир Цветков от Ловно-рибарското дружество в Монтана.

Областният управител на Видин Любен Иванов и депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Миланов ще търсят решение за километричните опашки на Дунав мост 2. Те се запознаха на място с работата на институциите на моста и проблемите, свързани с трафика на тежкотоварни превозни средства.


Благотворителна акция в подкрепа на младо семейство с две малки деца подеха добротворци от района на Искърското дефиле. Кампанията е за Радостин Лалов и Миглена Тодорова от село Габровница, община Своге, които останаха без дом, след като пожар изпепели напълно къщата им. Сега семейството временно живее при приятели. Нуждае се от средства, с които да закупи нов дом, тъй като къщата им не подлежи на ремонт. За целта са необходими около 35 000 лева, с които то не разполага. 

Вече пет пъти седмично осигуряват топъл обяд от социалната трапезария към митрополията във Видин. Раздаването на топъл обяд пред митрополитския храм започна през ноември, първоначално два пъти седмично. Топъл обяд се приготвя всеки ден, без сряда и събота за около 30 души.


Започна записването за деветото издание на велопохода Dunav Ultra, като още в първите часове бяха заети близо половината места в инициативата. Tази година събитието е под надслов "Реката, Добруджа и морето 2022". 


В квартал "Нов път" във Видинско по стар стил на 31 януари отбелязват Атанасовден. Изпълнява се обичаят "Гонене на чумата". Маскирани мъже обикалят къщите в квартала за да изгонят болестите. Изнасят се сурвачките от Василовден, за да бъдат изгорени.

Във видинското село Флорентин ще отбележат Трифон Зарезан. Лозарите ще тръгнат към масивите в 10:30 часа. Водосвет ще бъде отслужен в 11:15 часа, а обичая по зарязването започва в 11:30. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00