Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозето като вдъхновение

Картината Моето лозе е участвала в изложба
Снимка: Борислав Митков


Трифон Зарезан е! 

Дали защото виното е на особена почит у нас и съпътства живота ни от началото до края, това е празник, който се почита еднакво и по  стар, и по нов стил. а добрите лозари и винари празнуват и на двете дати. В се срещаме с  художника Борислав Митков, който подчертава, че хобито му е лозарството, а лозята и виното не веднъж са тема и на картините му. Все още учи, но в момента реже в лозята на най-голямата винарна в Ново село, при братята Петьо и Владимир Петрови. Там вече започна резитбата, а всички останали лозари в Ново село ще влязат в лозята след 14 февруари. 


Боби е художник по призвание, участвал е в много национални и международни изложби. Инициатор е на няколко пленера в Ново село. А неговото хоби е лозарството. Това го е спасявало в трудни дни, защото не само "музикант къща не храни", както казва народът, но и много други хора на изкуството са бедствали.


За първи път Боби отива на резитба с дядо си като дете, за да започне от най-първото стъпало – събиране и изнасяне на лозинките. Завършва Националната художествена гимназия в София и започва работа във Видин. Избухването на демокрацията промени много съдби. И ето, че на безработния художник, който излага своите картини във Видин и Лом се налага да посети курсовете по лозарство, организирани от Бюрото по труда. И това се превръща в негово хоби – да се грижи за своето лозе, да помага на приятели. С любов, знание и усърдие.


Днес, преминал Христовата възраст, Боби Художникът, както го знаят в Ново село, завършва педагогика с профил "Изобразително изкуство" във Великотърновския университет. Участва в много национални изложби – във Варна, Велико Търново, Ловеч, Видин,  Пловдив. Но всяка пролет се връща в новоселските лозя, защото на него разчитат лозари и приятели. Самият той разчита на този доход, за да се отдаде на своето призвание. А от лозовите масиви на Ново село може да се видят прекрасни картини- и "Моето лозе", с която участва в изложба на Великотърновския университет, и далечните Карпати, които е зървал след дъжд, но които още не е пресъздал в творчеството си. Сред иконите, рисувани върху дърво или камък, на което научи и децата от Ново село, Борислав Митков има изобразен и Великомъченик Трифон, който ние, новоселяни честваме като празник на Общината, но по стар стил на 14 февруари. 


В звуковия файл чуйте какво разказва за себе си Борислав Митков. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57

13 август - Международен ден на левичарите

13 август е обявен за Международен ден на левичарите. За пръв път денят се отбелязва през 1976 година от Международната асоциация на левичарите , като целта е била да се повиши осведомеността както за предимствата, така и за трудностите, с които се сблъскват хората, които използват лявата си ръка повече от дясната. Инициативата цели и да..

публикувано на 13.08.24 в 12:19

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46