Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят най-интересното от археологическия сезон

Започват зимните четения в музея във Враца

Врачанският музей открива 33-то издание на традиционните си зимни четения. В програмата са включени доклади на музейни работници, които ще представят най-интересното от своята работа през 2021 година. Разработките обхващат разкрития от праисторията до наши дни, обясни директорът на Регионален исторически музей Враца Георги Ганецовски.

"Програмата е интересна и разнопосочна. Това са разработки на музейната колегия от предходната година и имаме възможност да ги огласим публично... Десетина са докладите, които сме предвидили, те обхващат от най-дълбока древност, от праисторическите епохи археологията до най-ново време. Подредени са по хронологичен път. Има възможност да се видят презентациите и на живо. Осигуряваме отоплено помещение... Някои от тях будят любопитство. Археологията е традиционно интересна. Изключително наситен археологически сезон през изминалата година и сме се амбицирали да покажем най-интересното, предвид факта, че реализирахме цели осем експедиции на територията на Врачанска област. Ще има съвсем нови и крайно любопитни неща, свързани с проучванията и откритията на археолозите. Имаме препратки на д-р Мария Христова от Националния антропологически институт, която ще представи нещо актуално, свързано с лечението и лечебниците. Етнографите също са с много любопитни теми... Музейната колегия, специалистите, са се постарали да търсят нещо интересно, което не е представяно и събужда любопитство и интерес. 

Георги Ганецовски ще представи първия доклад в програмата- "Археологически проучвания и открития на територията на община Мездра през 2021 година". Следващата сряда археологът Александра Петрова ще изнесе резултатите от спасителните археологически прочувания по трасето на пътя Мездра- Ботевград, в района на село Люти дол.

"Това е една археологическа експедиция със спасителен характер, която беше изключително ползотворна за нас. Успяхме да проучим обекта по трасето на пътя, да установим неговия характер. Касае се за некропол от Римската епоха с вътрешна хронология II-IV  век. Некрополът е с кремация, оставен е от местно население, което до голяма степен е био романизирано. Придобитите находки са  вписани под 140 инвентарни номера, но като брой надвишават 200-300. Освен че обогатяват фонда на нашия музей, дават много интересни сведения. този обект е важен за нас, защото го сложихме на археологическата карта на България..."

Д-р Мария Христова, Йоана Нанкова, Силвия Гарванска, Александра Тодорова, Нели Стоянова, Валентина Любомирова и Христина Христова също ще представят свои доклади. Зимните четения ще се проведат в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев" Враца всяка сряда от 17 часа до 6 април. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52