Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 февруари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Да бъде въведен режим на уличното осветление в община Видин - за това са се разбрали кметовете на населени места от общината на среща с общинското ръководство. 

Присъствено ще се обучават учениците от 1 до 4 клас в училищата от област Видин след извънредната междусрочна ваканция. Това става ясно след заповед на директора на РЗИ- Видин. 

Заради повишения брой на заболели от коронавирусна инфекция, Регионалната здравна инспекция във Враца наложи нови ограничителни мерки за учениците. Те влизат в сила от понеделник.

443 са новите случаи на коронавирус в трите области от Северозапада. Новозаразените в област Враца са 226, в Монтана - 138, във Видин - 79. 

1 454 на 100 хиляди души е 14-дневната заболеваемост от коронавирус в област Монтана, съобщават здравните власти. За последното денонощие има установени 138 нови случая на COVID-19 в областта, от които най-младия е бебе на 2 месеца, а най-възрастния на 95 години. 1510 души са с активна COVID-инфекция. 134 от тях са хоспитализирани, а останалите са на домашно лечение.

Неплатеният отпуск до 90 дни ще продължи да се зачита за трудов и осигурителен стаж и през тази година - това стана ясно при обсъждането в парламентарната социална комисия на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 година.

Държавата е вкарана в капан с инхаус договорите за автомагистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград, подписани от предишния редовен кабинет. Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов на блицконтрол в Народното събрание. Сега трябва да се реши този казус, защитавайки в максимална степен интереса на държавния бюджет и на гражданите, обясни вицепремиерът. Затова Министерският съвет е възложил комплексна юридическа експертиза за казуса с инхаус договорите за изграждането на магистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград. Експертизата трябва да посочи рисковете, пред които е изправена държавата при прекратяване на тези договори, както и какви са възможностите строителството на незаконно изградените участъци да бъде узаконено и работата по магистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград да продължи без забавяне.

Над 38 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните региони на България и Сърбия в следващите седем години. Това предвижда Програмата за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Неизвестен мъж е нахлул във ваксинационния кабинет на Регионалната здравна инспекция във Враца и заплашил медицинското лице, което поставя ваксини там. Иззети са записите от видеокамерите, които да послужат за установяване самоличността на нападателя.

Кампания за тестване на общинските служители за антитела бе проведена в Ново село. Разходите за лабораторните изследвания се покриват от отпуснатите средства на Общината за антиковид мерки. 

Във връзка с повишения брой заболели служители филиал "Златия" към Бюрото по труда в Лом ще преустанови временно присъственото обслужване на клиенти, съобщават от Агенцията по заетостта. Филиалът няма да приема клиенти до 9 февруари включително, с изключение на 7 февруари. В този период от агенцията по заетостта препоръчват използването на електронните и дистанционните им услуги.

Свиневъдите и птицевъдите ще получат 70 милиона лева по схемите за хуманно отношение към животните. Одобреният финансов ресурс е по 35 милиона лева за всеки от двата отрасъла, като целта е да се покрият допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години, уточняват от Държавния фонд "Земеделие". Предстои Министерството на земеделието да изготви указания за прилагане на схемите.

Висшият съдебен съвет (ВВС) насрочи дата за конкурса за избор на председател на окръжния съд във Враца. 

Портрет на Екзарх Антим l получи като награда Малин Маринов, учител в Грамада. Признанието е за есе, написано по повод 150 години от учредяването на Блгарската екзархия и оглавяването й от Екзарх Антим l.

Третокласник от Кула спечели първо място в раздел "Рисунка" на Националния конкурс "Морето не е за една ваканция"- Бургас. 

В Бърдарски геран, община Бяла Слатина, обявиха кампания в подкрепа на 62-годишна жена от селото, на която предстои операция. Сумата от 20 хиляди лева е непосилна за семейството.

Старчески дом искат да открият в село Уровене, община Криводол. За целта ще се използва сградата на затвореното преди повече от 40 години училище. Процесът е стартиран, каза кметския наместник на селото Петрана Петкова. Сградата е ремонтирана с пари от държавата. Предстои да бъде обявен търг за отдаване под наем на старческия дом.

Народно читалище "Просвета 1925"- Мездра организира на 9 февруари /сряда/ от 15.00 часа онлайн среща на тема – "Успешните хора… четат". Специален гост на срещата ще бъде Теди Рафаилова (Book blogger и консултант по дигитален маркетинг). Идеята на срещата е насърчаване на четенето, както и за присъствието на библиотеките в социалните мрежи. Ще има още други интересни въпроси, които ще имаме възможност да зададем – съобщават от читалището.

Тази година традиционният конкурс "Песен на Свети Валентин" ще се проведе онлайн и в него ще могат да участват младежи от цялата страна на възраст до 29 години, съобщиха от Община Видин. Желаещите да участват трябва да изпратят да 10 февруари видеоклип с изпълнение на песен по избор - допустими са както авторски песни, така и кавъри. На 11 февруари всички получени видеоклипове ще бъдат публикувани в дискусията на събитието. Песента, събрала най-много харесвания в социалната мрежа, ще получи Наградата на публиката. Всички изпълнения ще бъдат оценени от квалифицирано жури. Победителите в 23-ото издание на конкурса "Песен на Свети Валентин" ще бъдат обявени на 14 февруари.

Биатлонистката от Берковица Мария Здравкова, заедно с Радослав Янков. бяха знаменосци на българската делегация по време на откриването на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин. Те започват от днес и ще продължат до 20 февруари. На игрите в Пекин България ще бъде представена от 16 спортисти в 7 спорта – ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, ски скокове, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула, която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36