Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 08 февруари 2022 година

Снимка: Архив РАДИО ВИДИН

Данъчната кампания във Видин стартира на 9 февруари. От утре видинчани ще могат да заплащат дължимите за 2022 година данъци върху недвижимите имоти и превозните средства, както и такса битови отпадъци.


Ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие, който министерството разработва в момента. 

Отбелязваме Международния ден за безопасен интернет.  Психологът Доника Боримечкова е консултант към Националния център за безопасен интернет. Работи с деца и родители и уточнява, че най-честите сигнали са за онлайн тормоз над деца 

49 на сто от българите смятат, че членството в ЕС е нещо добро, а 13 на сто се отнасят към него отрицателно според ново проучване на "Евробарометър", възложено от Европейския парламент и осъществено в края на миналата година. Българските граждани виждат ползите от ЕС основно като възможностите за работа, подобряване на сътрудничеството между България и другите европейски страни и поддържането на мира. Като основни приоритети анкетираните сънародници поставят върховенството на закона и свободата на придвижване, на второ и трето място се нареждат зачитането на националната идентичност, култура и традиции в страните-членки и солидарността между държавите и регионите в Общността. Българите възприемат общественото здраве като основен приоритет на политиката на Европарламента с 53%, заедно с борбата с бедността и социалното изключване - 51%. Подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места е на трето място с дял от 48%. Едва 16% от анкетираните българи смятат изменението на климата за приоритет. 


Парламентарната комисията за транспорт и съобщения одобри бюджета за 2022 г. Във финансовата рамка са включени компенсации за общинския транспорт и за такситата,


Около 7 пъти повече са новозаразените с COVID-19 в Северозапада, спрямо вчера. За трите области здравните власти отчитат общо 509 нови случая, като повишението се дължи на повечето взети проби. Във Видин новозаразени са 53 души, във Враца 277, а в Монтана 179.


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра днес Надя Пеловска - Дилкова за председател на Окръжен съд – Враца за втори мандат. Съдия Пеловска убедително представи и защити с отговори на въпроси своята концепция за дейността на институцията  през новия мандат.


Ремонтират тротоарите на ул. „Акад. Стефан Младенов"" във Видин. Подраняват се неравните участъци и се пренареждат плочките, подменят се натрошени и липсващи. Предстои ремонт на тротоара в района на блок “Илюшин“ на бул. “Панония“. Дейностите се извършват от Общинското предприятие “Чистота, озеленяване и благоустройство“.


Предстои ремонт и освежаване на Крайдунавския парк в Лом. Ще ремонтират детските съоръжения в Крайдунавския парк в Лом. Предстои подмяна и на осветителни тела.  Очакват се средства и за ремонт на улиците, които са част от републиканската пътна мрежа. 


В Брегово намалиха разходите за сметосъбиране. От началото на годината услугите по сметосъбиране и сметоизвозване в община Брегово вече са общинска дейност. Досега за събиране на отпадъците е използвана външна фирма. След нейната смяна Общината отчита по-ниски разходи.   


Нови социални услуги за деца с увреждания или в риск предоставя община Мездра. Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства предоставя комплекс от дейности и грижа в общността за деца с увреждания, с които ще се осигурят условия за тяхното обслужване през деня. 


Жителите на село Киреево настояват за ремонт на път. За лошо състояние на третокласен републикански път от разклона на Е-79 към село Киреево, алармират от кметството в селото, както и от община Макреш. Пътят води към Белоградчик и към пещерата "Магура", но от години става по-опасен и състоянието му все по-лошо.


413 нарушения констатираха от Инспекцията по труда във Враца. Дейността на инспекторите е била насочена приоритетно към решаване на получените жалби и сигнали. Извършва се и контрол по въвеждане на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19. 


Нова детска площадка е изградена в центъра на село Хайредин. Районът около нея е облагороден. За децата са поставени съвременни уреди за игра.


Видинската езикова гимназия "Йордан Радичков" бе наградена от "Екокомисия" - Видин, като училище, което от 24 години се представя най-добре в екологични инициативи. Награди получиха ученици - еколози, участвали в различни еко инициативи през годината.


Търсят се новите "Училища за пример" от Северозапада. Започна кандидатстването за третия випуск на програмата за професионално развитие на цели училищни екипи. Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да подобряват управленските и преподавателските си практики и да допринасят за успеха на всички ученици, съобщават от фондация "Заедно в час".


Самодеец подари акордеона си на читалището в Мездра.Музикалния инструмент ще бъде ползван за нуждите на самодейните колективи, които развиват дейност към културно-просветното средище. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00