Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четвъртък и петък са организирани безплатни прегледи за граждани

Психологическа подкрепа за медици от Видин организира фондация АДРА

Снимка: Радио Видин

Инициатива в подкрепа на менталното здраве на медиците, които са пряко ангажирани в работата с пациенти с COVID започна от Видин. Организатор е фондация АДРА. В продължение на два дни са провеждани консултации с психолози и рехабилитация. Целта е да се проследят проблемите и страховете на хората, които са на първа линия, каза Мариан Димитров, директор на АДРА- България:


"Обсъждахме къде да стартираме с този проект, който сега правим. Видин беше първият, защото знаехме, че има някакви проблеми. Този проект ще бъде реализиран в още четири града на България. Проектът се казва "Leave No One Behind", т.е. "не оставяй никой зад себе си". Фокусът му са лекарите от ковид отделенията и персоналът, които бяха на първа линия, проследявайки техните проблеми, тревожност, страхове."


От срещите психолозите разбират за предизвикателствата, пред които са изправени лекарите и медицинските специалисти.


"Ние, хората отстрани, какъвто съм и аз,  само чуваме за това - какво им е на тези медици, които са на първа линия. Чуваме го по новините, чуваме от това, което те казват. През тези два дни аз за първи път видях и се сблъсках с това, какво е да си на бойното поле. Тези хора са наистина на бойното поле и отдават живота си, мисълта си, сърцето си, емоциите си, за да бъдат полезни за всички, пренебрегвайки себе си и дори забравяйки да помислят за себе си"- обясни клиничният психолог Катина Денева.


"Това, което остана у мен като впечатление е, че много малко се влагат усилия в посока на това специално за лекарите, които са на първа линия в борбата срещу COVID-19, да има помощ и подкрепа за самите тях"- разказа след  срещите клиничният психолог и психотерапевт Георги Кирилов.


Хората са мобилизирани до краен предел, както физически, така и психически, обясни д-р Ивета Найденова, директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка"- гр. Видин:


"Това са две години, в които непрекъснато са на работа в костюми, с маски, отивайки в това отделение. Свършва дежурството, отиват на другото работно място, на което работят. Има някакъв предел, който се надявам, че ще успеят да издържат и по-бързо тази ситуация да се успокои и да се върнем към нормалния начин на живот."


Освен консултации с психолог и рехабилитация за медиците, от фондация АДРА предлагат безплатни прегледи за граждани във Видин. Те ще са в четвъртък и петък в Медицински център "Св. Петка" каза директорът на фондацията Мариан Димитров:


"В рамките на този проект ще отворим три кабинета за гражданите на Видин, в които ще предложим безплатни прегледи на социално значими заболявания. В четвъртък и петък каня всички хора във Видин да се запишат на регистратурата на медицинския център и да получат тези безплатни прегледи. Прегледите ще бъдат насочени към изследване на костната плътност, доплер и ехография и консултация със сърдечен специалист и обобщение от интернист."


Освен във Видин, инициативата в подкрепа на менталното здраве на медиците ще се изпълнява в София, Пазарджик и Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47