Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 февруари 2022 година

Снимка: Любо Андреев

Възпитаници от 3-то училище "Петър Берон" и 2-ро "Н. Й. Вапцаров" в Монтана правиха експерименти в клас. Доброволци от столичната математическа гимназия представиха пред децата от начален курс различни експерименти с подвижни лаборатории. 

Кметовете на 14 населени места от община Видин настояха пред областния управител Любен Иванов да не стопира решенията на Общинския съвет за повишаване на местните данъци и такси. Срещата е по инициатива на кмета на град Дунавци Димчо Скорчев, според когото, ако местните налози се повишат, ще има повече средства за малките кметства в общината. 

Със 129 гласа "за" и 90 "против" мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Здравната каса. Предвижда се разходите за здравеопазване до края на 2022 година да бъдат над 6 милиарда лева, което е с над 600 милиона лева  повече в сравнение с миналата година. Ще се запази  вноската за здравно осигуряване да е 8% от дохода, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите - 40%. 


Спрени или прекратени са три обществени поръчки на Община Видин. Това личи от информацията в електронния регистър на Агенцията за обществени поръчки. 

79 са новите случаи на COVID-19 в област Видин, в област Враца са 193, в област Монтана новите случаи на коронавирус са 124.63 лица от област Видин са си поставили ваксина, за област Враца са 181, за област Монтана- 136. 1408 жители на област Монтана са поставени под домашна карантина заради COVID-19.Всеки трети жител на област Враца вече е със завършен ваксинационен цикъл и сертификат, съобщиха от регионалната здравна инспекция.  

Мазилка от таван е паднала върху ученичка от езиковата гимназия във Видин "Йордан Радичков". Инцидентът е станал вчера по време на онлайн среща във връзка с международната програма "Еразъм +". 

Приета е техническата рекултивация на общинското сметище за твърди битови отпадъци в землището на село Търговище, община Чупрене. Комисия, назначена със Заповед на кмета на община Чупрене, с участието на експерти на РИОСВ - Монтана е приела обекта. 

До 21 февруари ще се изплащат пенсиите и добавките към тях за месец февруари. Едновременно с тях ще бъдат извършени и някои допълнителни плащания. 

Жителите на областите Монтана и Враца няма да имат проблеми с питейната вода, въпреки проблемите с високите сметки за електроенергия на водоснабдителното дружество. Язовир "Среченска бара" е почти пълен. 

Фериботната платформа, обслужваща линията Оряхово-Бекет, временно е преустановила работа поради силен вятър, съобщиха от ГД "Гранична полиция". 

В офиса на приходната агенция във Видин до момента 440 фирми са подали справки за изплатени доходи по извънтрудови правоотношения и 810 фирми са декларирали изплатени суми по трудови правоотношения. 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно е избрала Илия Илиев за председател на Окръжен съд - Видин. Той има над 30 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия. 

От началото на годината на територията на областната дирекция на МВР-Враца са регистрирани 58 катастрофи, от които 48 са с материални щети, а 10 са тежки, с двама загинали и 10 леко и тежко ранени. 

Най-дългогодишните семейни двойки от Монтана ще бъдат наградени от кмета Златко Живков. Така Община Монтана ще се включи в инициативата Международна седмица на брака в България, която се отбелязва  от 7 до 14 февруари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40