Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“The Dream” с ново попълнение и концерт

Снимка: Божидара Живова



Младежкият дом във Видин продължава да възпитава млади творци с амбиции в музиката. Така започва поредицата "Младежки дом представя", която цели да запознае публиката с новите музикални надежди на града и да предостави сцена на всеки с ентусиазъм да твори. Пост-пънк групата “The Dream” е официалният гост в съботната програма на Пиано бара във Видин. Отскоро новото попълнение към бандата е 17-годишната Яница Иванова- за да придадат малко цвят с женско присъствие, а сега е пред първия си концерт.
Яница споделя, че е кръстена на героиня от народна песен, която се е изгубила в мъглата и е объркала пътя си. Но тя не е на това мнение и смята, че в музикален план нещата ѝ се развиват доста благоприятно. Свири на китара, перкусионни инструменти, може да я видите около огньовете на плажа, също така се учи на бас и звуков дизайн, а в списъка й я чакат още инструменти за покоряване. "The Dream" сбъдва детската ѝ мечта -  "да бъда готина кака с китара". 
Концертът ще е първата изява на музикалната банда пред видинската публика в чисто новия им състав. 

"Моята любов към музиката и специфично към инструментите, се корени от доста ранна възраст, но за съжаление късмета тогава не беше на моя страна и нямаше как да започна да се развивам в тази област. Интересна история е, че помня, когато беше пикът на моето вдъхновение, бях в детската градина, и се запознах с един батко, който беше доста по-голям от мен и свиреше на китара и аз си казах: "Леле този човек е толкова готин, искам да съм като него някой ден... Иначе започвам да се занимавам със свирене едва преди три години, като смятам, че все още имам поле за отключване на потенциала ми... Имам щастието да имам до себе си хора, които ме подкрепят независимо с какво точно се занимавам и факта, че те не го разбират, не означава, че не биха ме подкрепили. И обикновено на хората, които не са запознати, им го представям като един по- неконвенционален жанр музика и се опитвам да им покажа нещо ново, което не са чували досега и доста голяма част от тях всъщност са проявявали интерес."

До този момент в “The Dream” са участвали 4-ма младежи - Александър Венциславов - създател и фронтмен на групата, занимава се с музика от около десетилетие. Започнал е да свири първо на китара, няколко години след това е имал известни колебания дали китарата е точно неговият инструмент и започва да пее и да свири на бас. В даден момент решава да извлече най-доброто от наученото дотук и отделя поравно време на пеенето, китарата и баса. Така март 2020-та година се ражда “Тhe Dream“. Когато Алекс стартира проекта, не очаква, че за година и малко ще има вече 2 реализирани албума, които кръщава “The dream” (като групата) и "The Red”. С издаването на албумите се появява и желанието песните да бъдат представени пред публика. След 2 провалени концерта заради противоепидемичните мерки се стига до първия им концерт, когато най-накрая успява да представи своите произведения пред публика с помощта на Борис Георгиев- басист, Росен Петков - барабанист и Владимир Савов- китарист. 

 

"The Dream"по-скоро като мечта, може би всъщност, да...защото това съм преследвал през целия ми живот съзнателен, откакто съм започнал да слушам музика и след това като открих пост пънка и получавах онова усещане по гръбнака, като чуеш нещо, което така те вдъхновява и да спрях се на "The Dreаm" - мисля, че това е подходящо... Философията не е сложна, никой не очаква от някой да прави супер сложна музика или да е супер теоретически подготвен, музиката трябва да се усеща по-скоро отколкото да е сложна, така че, бариери за това нещо няма" , уточнява Александър

Борис Георгиев, свирил във видински пънк групи, свири на бас от около половин година. Разбира за The Dream от Александър, кани го да гостува в неговият подкаст “Bobby on the edge”, в който обстойно разговарят за проекта. Първо става фен на музиката му, а след това се превръща в негова "мечта" да свирят заедно. Харесва му, че наблягат на авторската музика. След около 2 месеца към тях се присъединява и Яница, която за крехката си възраст показва завидни умения и е неизменна част от техния антураж. За изявата им в пиано бара във Видин са подготвили акустични арaнжименти на авторските песни, както и доста емблематични за стила им кавъри. 

"Пост-пънка е малко по-бутикова музика, като музикална структура се доближава до пънк-рока, който си е много примитивен, бърз, шумен. Като при нас темпото е малко по-бавно и е по-лирично, набляга се на текстовете, в тяхното по-лирическо отношение. Засягат се сюрреалистични теми. Част от материала е на български, но имаме и няколко песни на английски. Реално не си слагаме такива ограничения, но се придържаме към българския... Искам да кажа на всички, които биха искали някога да се занимават с музика и да правят собствена музика, текстове, пеене аранжимент, защото няма реално човек, който не може да пее или да свири, има човек, който не може да свири правилната песен и просто като намериш правилната песен за себе си, се получава" - казва Борис. 


Концертът е в събота- 12 февруари в 21 часа в Пиано бар "Зодиак" във Видин, входът е свободен и ще има бързи антигенни тестове. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05