Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Василева: Споделяйте себе си повече с близките и празнувайте живота заедно!

7
Снимка: Личен Архив





Таня Василева е художник и педагог от Монтана. Слънчева, лъчезарна, безкрайно обичаща децата и работата си. Тя бе избрана за най-добър арт педагог в света на световен конкурс в Бангладеш за работата си в студио "Рени арт“ за 2021 година.


"Съдбата си има нейна сила, с която води хората“ – споделя Таня, когато си спомня за първите си трепети с рисуването. Нейни приятелки ходели в студиото на Рени Петрова в Монтана. Годините били трудни и родителите на малкото момиче нямали възможност да я запишат. Таня чакала пред кабинета на Рени, за да види след уроците какво са направили нейните дружки. Попивала всичко и след това се опитвала да го повтори у дома. Един ден Рени я видяла и я поканила да влезе, въпреки че няма пари за урока. Така едно голямо сърце открило за изобразителното изкуство едно малко момиче и пътят им продължил заедно дълги години.


Рени е учителят пример и до днес за вече утвърдената художничка и арт педагог. Подадената ръка я води и до днес и Таня по същия начин дава шанс на всяко дете. Сега Таня Василева е поела мястото на Рени Петрова, която ни гледа от небето, а успехите на школата продължават да се множат.


Когато почувства, че някое от децата губи вярата си, колебае се, Таня му разказва случка от своя живот, за да го окуражи, защото вярва, че учителят е примерът, който ученикът следва. 


"Аз също съм изпитвала страх от белия лист, имала съм моменти на безидейност и съм се чудела откъде да започна. Куражът да започнеш е може би най-голямото усилие и най-голямата сила.“


Таня е осъзнала, че работата с деца изисква да е добър слушател, да не е над тях, да не е зад тях, а да е до тях и да умее да ги изслушва.


Вярва в силата на истинските човешки взаимоотношения. 


"На днешния човек му е много трудно да чуе себе си, защото постоянно се бори с един шум. С шума от притесненията за работа, за ежедневието и ако чуе себе си, това се случва, ако усети топлина, любов и подкрепа.“


Различава ли се работата в училище от работата с деца в школата? Какво е за нея отечестволюбието? Кой е любимият ѝ цвят и теми за рисуване? Как я приемат собствените й деца? Това са въпроси, чиито отговори ще чуете в звуковите файлове.


А за край – едно мъдро и топло пожелание към всички слушатели: Споделяйте себе си повече с близките и празнувайте живота заедно!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00