Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Благотворни приятели" с каузи за Северозапада

Учредиха стипендия за 5-годишния Ники от Враца

4
Снимка: Архив: Благотворни приятели

Сдружение "Благотворни приятели" учреди стипендия за 5-годишния Николай, чиято майка почина пред Спешното отделение на болницата във Враца. До навършването на пълнолетие, момчето ще получава всеки месец по 200 лева.


"С тези парички искаме да сме в подкрепа на малкия юнак, като той трябва да знае, че всеки месец ще има един сигурен доход, с който да си покрива най-належащите. Той скоро ще е първи клас. Ще има нужда от учебни помагала. Ще има нужда може би от уроци по език, посещаване на някакъв спорт" - разказва Мартин Харизанов от "Благотворни приятели" и добавя, че ще са насреща винаги, когато Ники и близките му имат нужда.


От сдружението купили телевизор и климатик за апартамента в комплекс "Дъбника", където ще живее момчето. Ще осигуряват и почивка за него поне веднъж годишно. Мартин Харизанов разказва, че  скоро щом обявил намерението си, с него се свързала собственичка на хотелски комплекс в курорта "Златни пясъци". Поканила  Ники и негови близки да ѝ гостуват  през лятото. От сдружението се надяват да могат да изпратят  момчето и за седмица на ски училище.


Подкрепата за Ники и неговите близки, е поредната благотворителна инициатива на сдружението, което обединява достойни мъже от Враца, Монтана, Мездра, Бяла Слатина и Оряхово.


""Благотворни приятели" е една организация, която успешно развива разнородна по вид дейност, предимно на територията на Северозападна България. Това сме хора, сред които има представители на бизнеса, общественици, от всички прослойки на обществото, хора, които имат желание да помагат. Голяма част от тях преди самата организация да бъде създадена, са участвали по един или друг начин в благотворителност. Това ни събра. Гледаме, когато разберем, че има някакъв проблем и има нужда от някаква помощ и подаваме на ръка, да се съберем. Всеки от нас дава някаква сума, която към момента не му е проблем. Събираме парите и помагаме." - обяснява Мартин Харизанов.


Една от акциите на сдружението е за родилното отделение на болницата във Враца. Организират вечеря с кауза, за да закупят специализирани легла:


"Искаше ни се да съберем сумата за поне десетина легла. Такава ни беше настройката, обаче какво се получи. Водени от съпричастността към каузата, ние събрахме много повече от желаната сума. Тя набъбна до 34 000 лева." - разказва Мартин Харизанов.  


Получили и още дарения, така че сумата надхвърлила 40 000 лева.  Поръчани са 15 болнични легла, които до края на месеца ще бъдат доставени. Ще бъде извършен и ремонт на отделението:


"Ние осъзнахме, че като цяло доброто е доста заразно, затова може би излизаме и по медии и социални мрежи, веднага след като направихме тази инициатива и събрахме такава сума за врачанската болница, едни много млади и будни деца, все още ученици от град Враца, решиха да се включат и те и организираха благотворителен базар на Коледния базар, на самия площад пред паметника на Христо Ботев. Отвориха щанд, на който събираха пари за АГО-то чрез неща, които те са изработили и продаваха. Сумата, която събраха беше малко над 5000 лева."


Много от инициативите на "Благотворни приятели" са  насочени към младите хора. Желанието е те остават в Северозапада и да имат стимул да се развиват. 


Самият Мартин Харизанов е сред активните младите хора, които остават в Северозапада. С няколко специализации е. Участник е в семеен бизнес и е съдружник във фирма. Член е и на Управителния съвет на "Ботев" Враца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00