Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот в името на любовта

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Съществува ли вечната любов? Какво е истинска обич? Как да се разбираме по-добре с партньора си? Как да открия любовта? Как да я задържа? Въпроси, които всеки си е задавал поне веднъж в живота. Днес, на празника на любовта, оставяме отговорите на тези въпроси на заден план и все по-често се чува - "обичам те", "благодаря, че те има", "цветята са за теб", "прекрасна си", "Благодаря ти, Господи, че ни събра". 


Дали ключът към отговорите на въпросите не е именно в тези фрази, достатъчни ли са само обич, компромиси и разбирателство, за да се съхрани една любов през годините и след 70 години да е все така жива и изпепеляваща, както е била в началото? 


Верка и Евден Джунови от Монтана са семейната двойка с най-много години съвместен брак в община Монтана. На 10 февруари, преди 72 години, двамата се вричат във вечна вярност. Въпреки своите 92 години, семейство Джунови отбелязаха благодатна сватба. Как са съхранили любовта си и през какви перипети са преминали, разказа дядо Евден Джунов:

Верка и Евден Джунови


"Ние с нея сме една година родени - 1929 година. Заедно сме учили прогимназията в Липен, заедно сме карали средното си образование- аз в техникума в Бяла Слатина, тя тука в гимназията. Залюбихме се на около 20 години, когато бяхме, иначе сме поддържали връзки, защото сме съученици. На 6 януари, на Ботевия празник 50-та година, направихме един годеж тогава и аз си я взех вкъщи вече. След като завърших техникума се оженихме и заминах войник, и я оставих на майка и на татко да я гледат. Верно, три години ме е чакала, била ми е верна, писали сме си писма и след като завърших казармата, реших да стана учител, най-напред тук в трудови резерви 52-ра година, за около един месец, държах изпит за учителския институт в София, като смятах, че няма да ме приемат, или ако ме приемат дали ще ме пусне бабата да ида да следвам - три години ме е чакала, сега да ида да следвам... Бабата каза тогава: "Щом е за добро, аз така съм те чакала, ще идеш да следваш, аз пак ще съм тук"... С бабата имаме двама сина - юнаци - Митко, който е кръстен на дядо си Димитър, е елкетроинженер, другия каза, че един инженер стига в тая къща, трябва да има и един спортист... Сега е треньор. Имаме с бабата 4 внука и 4 правнука..."


В община Монтана има още една двойка с най-дълъг брак- Иванка и Петко Митови.  Те стават семейство на 2 април 1956 година. 


Попитахме и видинчани съществува ли вечната любов и каква е тайната на успешния брак:


"Разбира се. Сигурно има, не знам, може би някак си като преглътнем егото си става работата... Не. Сигурно има, но според мен е навик. Не. Къде е вечната и кой живее век... 14-ти се празнува Зарезан. Хубаво е Валентин жената да му поднесе, да му приготви за Трифон Зарезан, той да ѝ поднесе едно цвете и от тук натам е Зарезан".


Трифон Зарезан или Свети Валентин - който и от двата празника да отбелязваме, важното е да има харамония и разбирателство, спокойствието също е фактор за достигане на дълголетие във връзката. 

Пийте виното си с любов и удоволствие! Честит празник! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47