Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли място Видин в Закона за старите столици?!

| обновено на 16.02.22 в 14:25
Крепост "Баба Вида"
Снимка: Радио Видин


"Хайде, стига сме си измисляли столици", призова от страниците на столичен вестник известният български археолог проф. Николай Овчаров. Поводът- проектът на Закон за старите български столици на ПП "Има такъв народ", в който освен Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, неочаквано, по думите му, са включени Видин, Никопол и Силистра. "Обяснимо е днес много градове да се натискат да се окичат със званието "столица", защото това предполага по-специално финансиране", казва проф. Овчаров. 

Мнението на археолога бързо бе разпространено в социалните мрежи, където видинчани остро реагираха с въпроса: "Докога Видин ще бъде пренебрегван" и призив: "Дайте да учим децата, че България е паднала под турско робство през 1393 година, когато пада Търново". 

За Радио Видин проф. Николай Овчаров каза, че Видин е бил столица, но уточни, че според него финансирането на приоритетните исторически обекти е правилно да се извършва по-друг начин. 

"По принцип съм против този закон още от времето, когато беше разгледан за първи път и в него влизаха само три столици - Плиска, Преслав и Велико Търново. Мотивите ми са, че в България има страшно много археологически паметници, за да могат да бъдат откроени няколко и то на базата само на това, че са били столици на Средновековната българска държава...  Сега се появяват още три или четири, после може да се появят още пет-шест... Няма какво да се лъжем - в случая става дума за търсенето на средства от държавния бюджет по този начин. Не смятам, че това е най-добрият начин, защото, давам пример с Видин - Видин си е Видин, с "Баба Вида", но на 30 км е Арчар, село, в което се намира Рациария, която е столица на крайбрежна Дакия през 4-5 век - трябва ли Рациария да влезе в този закон? Мисля, че този критерий за столиците не е най-правилният... Постоянно се появяват нови претенции за този или онзи град... Критерият трябва да бъде абсолютно различен и в него влиза отново Видин, защото "Баба Вида" е най-добре запазеният български средновековен град въобще, така че има достатъчно основание да си кандидатства за столица... Той си е столица, но на една малка част от българската държава...  Не е това правилният подход. България трябва да има подход с приоритетни археологически обекти, които да бъдат обгрижвани, аз създадох през миналата година шестте обекта, в които се намира и Рациария и се надявам да бъде повторен и през 2022 година. Това е подходът- създаването на приоритетни археологически обекти на базата на тяхната значимост, а не на базата на това дали някой ги обявява за столица или не..."

Проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров
За да изчистим въпроса бил ли е Видин столица и да успокоим духовете, потърсихме мнението и на други историци. Един от тях - проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, също смята, че много градове биха могли да имат претенции за столици, но сред тях въпросът за Видин стои по-различно. А що се отнася до финансирането, такова трябва да има за всички български старини. 

"Потребността от подобен закон трябва много внимателно да се прецени, тъй като по същество трябва да се финансират всички наши старини. Другото нещо, което има пряко отношение  към проблема за Видин е, че наред със столиците на голямата българска държава - Плиска, Преслав, Охрид и Велико Търново, се появяват във Второто българско царство и регионални столици. Въпросът за Видин обаче стои по-различно на фона на всички останали... В Закона може да присъства и Мелник, също така Крън - днешния Казанлък, който е столица на едно подобно самостоятелно владение, Несебър, Калиакра, което е най-грубия пропуск, но тук е въпроса къде стои Видин в тази система от такива градове... Видин обаче би могъл да бъде причислен към по-големите столици на България, доколкото по времето на Иван Срацимир и неговия син Константин, пада в 1422 година - това променя и хронологията на цялата ни история. Видин има много по-големи основания да бъде причислен към класическите столици на България... По принцип Видин заслужава едно особено внимание, отколкото Северозапада да стои в някаква пожелателна форма, за бъдещо развитие...  Видин винаги е бил част от България, Иван Срацимир и синът му са последните български царе от Средновековието, така че Видин изисква повече грижи като стара столица...", каза проф. Пламен Павлов. 

Историческата истина няма как да бъде пренебрегната, а дали ще има Закон за старите столици и кои градове ще влязат в него, зависи от всички нас, които я познаваме и отстояваме. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48