Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински поетеси с награди от национален конкурс

Снимка: Колаж: Радио Видин



Видински поетеси спечелиха призови места от Осмия национален поетичен конкурс "Наздравица за любовта" на Община Асеновград. Катерина Ненчева е отличена с първа награда за стихотворението "До живот". Мадлен Аспарухова печели поощрителна награда за млад автор до 29 години. За себе си Мадлен казва, че поезията не й е силата, затова наградата й е още по-сладка:

Мадлен Аспарухова, Снимка: Личен архив"Разбира се, като за всяка награда, много се радвам. Още повече, че е за стихотворение, а пък аз съм приела, че прозата ми е по-силна от поезията. Стихотворението, което спечели - "Този път завинаги", ми е много на сърце, защото е написано с много емоции, много набързо и с много желание... Любовта е грижа, любовта е спокойствие, любовта е щастие, любовта е доверие, да можеш да преминеш през деня, осъзнавайки, че не всичко зависи от теб и че можеш да разчиташ и на любимите си хора. Аз си давам сметка, че човек дори да не е влюбен, той винаги обича нещо и затова любовта винаги доминира в литературата и тя винаги ще доминира в повечето изкуства, защото това е най-силната емоция..."

Тазгодишният победител в поетичния конкурс Катерина Ненчева сподели изненадата и радостта си от наградата за стихотворението ѝ "До живот". 

Катерина Ненчева, Снимка: Радио Видин Архив
"Бях изключително изненадана, дори употребих думата, когато ми се обадиха, че изпаднах в потрес. Защото вече съм на една възраст, която не е много долюбвана от хората, които оценяват - търсят млади таланти. Аз съм човек вече на 63 години и бяха безкрайно изненадана. Затова ви казвам, че изпаднах в потрес. Много хора, от личен опит ви го казвам, се съобразяват с възрастта, и търсят по-млади хора, радвам се, че е така, но наистина за таланта няма възраст."

До живот вино или до живот любов?

"И двете, защото финалът е точно такъв:  "...вино и любов. До живот". Стихотворението е написано през лятото, не знам какъв беше поводът, аз по принцип пиша по всяко време, на всякакви теми, когато ми дойде музата. Не е написано специално за този конкурс, но всъщност заедно с едно друго стихотворение, понеже бяха на сходна тематика, затова ги изпратих и ето че чудото се случи... Малко ми е трудно вече на тази възраст да говоря за любов. Това е едно красиво чувство, което за съжаление в нашия свят все повече изчезва, особено във взаимоотношенията с хората, защото за мен е много важна етичността в отношенията - да бъдем човечни, да показваме милосърдие - всичко това, което обхваща любовта, защото тя не е само едно чувство на взаимност, свързано с друг човек."

Повече може да чуете в прикачените файлова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48