Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима посланици посетиха Монтана

Снимка: Любо Андреев



Посланиците на три страни от Европа гостуваха в Монтана. Мариос Кундуридис /Кипър/, Анжей Франгеш /Словения/ и Мануел Корчек /Словакия/, проведоха среща с кмета на Монтана Златко Живков. Целта на визитата им е да се запознаят с възможностите за засилване на бизнес контактите на фирми от общината с техните страни. 


Дипломатите подчертаха и желанието за продължаване на обмен в областта на културата и спорта. И трите страни са членки на ЕС от 2004 година.


"Вие сте в традиционния център на Северозападна България. Износът за миналата година на Враца и Видин е около 350 милиона общо, само на Монтана е 700 милиона, имаме 2340 фирми", каза Златко Живков.


Тук сме, за да обсъдим възможностите как бихме могли да си бъдем взаимно полезни, заяви Мариос Кундуридис - посланик на Република Кипър. Посещението в Северозапада е по негова инициатива. Според Кундуридис трябва да бъде обърнато много повече внимание на регионите в страната, защото София не е България. Дипломатът припомни, че Европейският съюз е активно привлечен към проблема на вътрешната миграция и преодоляването й. Мариос Кундуридис благодари за приема и посочи:


"Трябва да бъде отделено много внимание на регионите извън столицата. Вашата страна, както много страни в Европа страдат от това, че част от населението, което живее в по-малките населени места се мести в по-големи населени места, в столицата или в чужбина. Заради струпването на хора и експерти в столиците, смятаме че регионите трябва да бъдат подкрепяни в своето развитие...Трябва да гледаме в бъдещето", заяви той и допълни, че в Кипър живеят 35 хиляди българи. 


"Нямаме никакви проблеми с общността и осъзнаваме, колко е важна тяхната работа за семействата им в България, заяви посланикът. Стокооборотът между България и Словения, Словакия  и Кипър в годините на ковид пандемията е намалял. Туризмът също пострада. 


Република Кипър е сред 10-те държави с най-големи инвестиции в България. За развитието на икономическите отношения е основана Кипърско-българската бизнес-асоциация. Туризмът между двете страни също е активен. Разкрити са директни полети от две летища в Кипър, които изпълняват 10 курса седмично. 


Пандемията повлия сериозно на туризма в Словакия, каза посланик Мануел Корчек.


"България е много известна в Словакия от много години. През 2019 година повече от 80 хил. туристи са посетили България... Много се радвам, че Монтана има установени контакти с Банска Бистрица, един от големите градове в Словакия, заяви посланикът. Двете страни имат дипломатически отношения повече от 100 година. През ноември миналата година стокооборотът между България и Словакия е 1,4 милиарда лева.


Посланикът на Словения Анжей Франгеш за пръв път посещава Монтана. Той също е убеден като колегите си, че регионите трябва да бъдат подкрепени, въпреки че в неговата страна миграцията от провинцията към столицата не е толкова изразена. Словения и България имат дълготрайни търговски отношения. Стокооборотът между двете страни преди пандемията до 2020 година винаги е растял. След спада, сега нивата отново започват да се покачват. Посолството на страната в България е открито през 2018 година. 75 % е намалял туризмът в Словения през 2020 година, съобщи посланик Анжей Франгеш:


"Сега лека-полека нещата се връщат обратно към нормалността и смятаме, че наистина ще бъде една добра година за обмяна на туристи. Очаровани сме, че много българи познават Словения или пътуват от там на друго място", допълни Анжей Франгеш.


Преди отпътуването си за Видин тримата дипломати посетиха  най-развиващата се фирма за производство на велосипеди в Монтана.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00

Пожар край село Габровница унищожи десетки декари гора

Пожарникарите гасиха пожар в землището на монтанското село Габровница вчера, 18 август. Огънят е унищожил 16 дка иглолистна гора, 14 дка широколистна (върхов), 69 дка широколистна (низов), както и 700 дка суха трева. Пет сгради и 100 дка слънчоглед са спасени от опожаряване. Причина за произшествието е небрежност. 

публикувано на 19.08.24 в 10:56

Младеж изчезна във водите на Дунав при Оряхово

22-годишен жител на врачанското село Малорад е изчезнал във водите на река Дунав на градския плаж в Оряхово . Съобщението за инцидента е подадено на 18 август малко след 20:00 часа. Младежът влязъл да се къпе в реката и изчезнал във водите ѝ.  Разпитани са свидетели. Извършени са обходи по поречието на Дунав, но не е установено тялото на младежа...

публикувано на 19.08.24 в 10:44