Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Книгата на Джо" - за всички, които биха искали да променят миналото

Снимка: Радио Видин

Тази седмица препоръката на Валентина Вълчева, от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, е за разказ за една книга на име "Буш Фолс", която създава неподозирани проблеми на своя автор Джо Гофман. Джо Гофман всъщност не съществува. Той е главния герой романа "Книгата на Джо", чийто автор е Джонатан Тропър, неслучайно определен от някои литературни критици като "съвременен Селинджър". Джонатан Тропър съществува, разбира се, а някои от романите му като "Шантава седмица" например привличат вниманието в Холивуд и вече са филмирани, подобно на дебютния роман на неговия герой в тази много човешка история.


Когато за пръв път попадаме в света на Джо Гофман, той е повърхностен, като че ли прекалено бързо забогатял завоевател на Ню Йорк, малко случайно връхлетян от славата, благодарение на острия си език и на още по-острото откровение, с което разказва за миналото си. Пристигнал е там веднага след гимназията с намерението никога да не се обръща назад към мястото, което го е изградило – малкото провинциално градче Буш Фолс, някъде в Кънектикът. Пристигнал е наранен, разочарован и гневен, мъкнейки торба спомени, за които иска не просто да разказва, а да отмъщава. Да отмъщава на баща си и брат си, че са толкова заедно, колкото той не може да бъде с тях. Да отмъщава на другите, че са толкова далечни и непонятни. И описва гимназиалните си години в книга, която става бестселър, че даже и е филмирана с Леонардо ди Каприо в главната роля. Какво толкова може да стане?

Ами например книгата му да стане бестселър и да насочи цялото внимание към родния му град. Внимание, което не просто не се харесва на хората там, а буквално взривява спокойствието на онези, които Джо вярва, че е оставил зад гърба си завинаги, за да не се върне никога при тях.

Едновременно забавна и болезнено трогателна, "Книгата на Джо" разкрива една неподозирана страна на славата. Къде е проблемът? Може би там, че дебютната книга на Джо Гофман е извадила на показ твърде много и твърде чувствителни тайни на Буш Фолс. Той е напълно наясно каква омраза и гняв е събудил в провинциалното градче, но е убеден, че това не го засяга. Оставил е всичко и всички в миналото си или поне така му се иска, докато баща му, с когото не поддържа връзка от години, не изпада в кома и след едно смразяващо телефонно обаждане от отчуждената си снаха Джо се оказва изправен пред необходимостта да застане очи в очи с всички, които искат реванш и отмъщение задето ги е изкарал на показ. Не е толкова просто. Трябва да се справя колкото с хората от миналото си, толкова и със собственото си незавършено Аз.

Още с пристигането си в Буш Фолс се сблъсква челно с онова, което е причинил, а сякаш единствените хора, които имат желание да говорят с него, са племенникът му Джаред и старият му гимназиален приятел Уейн, наскоро завърнал се в града. Бившата приятелка на Джо – Карли – също е тук все още, но дали има желание да го вижда отново?

И колкото повече негодувание буди Джо у жителите на Буш Фолс, толкова повече той има нужда от Буш Фолс. Време е да се изправи пред проблемите, от които е избягал преди почти двадесет години, и да се справи с тях без да прибягва до писалката, въоръжен само с чувството си за хумор, понякога граничещо с отчаянието. Време е да извърви обратно разстоянието до себе си и до хората, които са го формирали като личност. А за това завръщане няма преки пътища. Джо прави грешки, които Джонатан Тропър проследява с търпение и разбиране. През очите на своя герой Тропър достига до нелицеприятни прозрения за живота в малкия град, за лицемерието, за дребните суети и безсмислените страхове, за малките надежди и големите разочарования.

Джо Гофман е забавен, но зад този негов забавен образ наднича трогателното му желание да поправи нещата, да поправи отношенията си с хората, а и със себе си. Да изрече на глас откровения, които е избягвал години наред. Всъщност у всеки от нас като че ли има по един Джо, който не е приключил със себе си, с другите и с миналото си. По един Джо, който има нужда от тийнейджърската философия на своя племенник Джаред, на когото сякаш никой не обръща внимание, точно както на него самия преди две десетилетия. "Книгата на Джо" е за всички, в които има по един Джо Гофман и които понякога в мислите си се връщат там, откъдето са тръгнали. Книга за  мястото и времето, за което често мислим и бихме променили, ако имахме възможност. Книга за носталгията и за недовършените отношения. Болезнена дисекция на желанието ни да променим миналото, когато всъщност трябва и можем да променим само бъдещето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10