Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвижда се реалната подмяна на отоплителните устройства да стартира през май

Скоро подписват договорите за подмяна на отоплителните уреди във Видин

Снимка: Радио Видин


От 14 март ще започне подписването на договорите по първия етап на програмата за подмяна на уредите на твърдо гориво във Видин с по-екологични. Одобрени са близо 3000 домакинства. "Няма закъснения по проекта", увери заместник-кметът Десислава Тодорова.

В момента се извършва попълване на данните на заявителите в самите договори, каза Румен Лилов, началник отдел "Устройство на територията":


"В срок до 4 март тези около 3000 договора ще бъдат попълнени и оформени с данните на съответните заявители. Също така сме създали екип от четирима колеги, служители на Община Видин, които са започнали от днес прозвъняване на гражданите по предварително изготвен график и зададен в този график ден и час, в който съответният заявител трябва да посети Община Видин и да подпише своя договор. По подписването на тези договори ще има две помещения, които ще се намират на приземния етаж на Община Видин, до охраната. Това е медийния център и още едно помещение."


Според Румен Лилов подписването на договорите ще отнема около 15-20 минути. В екипите ще има и юристи, които да консултират гражданите при промяна на обстоятелствата.  


Създадена е стриктна организация за да може подписването на договорите да приключи до 4 април. Графикът ще бъде залепен на входа на сградата на общинската администрация, пред Информационния център. Ще може да се види и на сайта на Община Видин в раздел "На фокус", каза заместник-кметът Десислава Тодорова:


"Договорите, които предстои да се сключат, са само с одобрените кандидати от първата покана. Предстои същата стъпка по-нататък във времето с одобрените кандидати по втората покана. По план-график, който е по проекта, се очаква реалната подмяна да стартира още май месец, но имайки предвид това, че обществената поръчка за избор на изпълнител е обявена на 14 февруари, събираме оферти до 14 март. Комисията ще трябва да работи поне месец-два, за да избере изпълнител и от тук нататък се надяваме да няма обжалване. Ще държим гражданите информирани, разбира се, но на този етап не можем да кажем точната дата. По план-график се предвижда реалната подмяна на отоплителните устройства да стартира през май месец."


Около 100-150 домакинства ще бъдат включени в програмата по втората покана. Подадените заявления са 900.


Подмяната на отоплителните уреди с по-екологични е по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин." Дейностите се изпълняват по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020, както и с европейско съфинансиране от Кохезионния фонд и държавния бюджет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00