Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9-годишно момче от Враца с титла от олимпиада в Дубай

Лъчезар Конецовски
Снимка: Facebook



9-годишно момче от Враца завоюва престижна титла на олимпиада в Дубай. Възпитаникът на НУ "Св. Софроний Врачански"  Лъчезар Конецовски, се завърна с успех и купа от международната олимпиада по ментална аритметика HORUS INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP. Състезанието се състоя на 11 февруари, а момчето се съревновава с деца от държави като Русия, Египет, Сингапур, Китай и др. Той  се подготвя усилено за тази олимпиада в школата по ментална аритметика Smarty Kids, където е приключил с всички нива от менталната аритметика. Това не е единствената причина за добрите резултати на Лъчко, споделя неговата сестра и ръководител Мария Конецовска:

"Като цяло, в семейството, всички имаме по малко математика в кръвта си. Отделен въпрос е, че когато стартира школата във Враца Smarty Kids, тогава Лъчо беше на 6 години. На него му хареса и реши да пробва, като започне с началното ниво... Тази олимпиада в Дубай беше първата присъствена от много време насам. Всички организатори на световно ниво искат да организират вече състезанията присъствено, за да бъде честно и, за да се вижда кой какво прави, тъй като когато състезанието е онлайн, всичко се въвежда през компютъра и някой път родителите е възможно да помагат при самото въвеждане, за да става по-бързо, защото първо се гледа в едно състезание верността на самите задачи, които са дадени и съответно след това и времето, за което е решено. "  
Радио Видин: Като изживяване, какво беше олимпиадата в Дубай за Вас?
"И велико, и не толкова велико. Трябва да се вярва в децата. За мен беше много важно Лъчо да отиде, защото когато човек отиде на място се сблъсква със себе си по един особен начин и трябва да преглътнеш страх, емоции и всичко, което ти се е струпало и за тези 10 минути да си абсолютно концентриран. Една много силна емоция донесе това състезание".
Радио Видин: Титлата, с която той си тръгва от Дубай е "Шампион на шампионите"
"Да, абсолютно. Това е титлата, с която той си тръгна. Най-високата титла е "Шампион на шампионите", следващата титла е "Шампион" и след това започват първо, второ и трето място, като тези места са първи подгласник, втори подгласник и трети подгласник. "Шампион на шампионите" беше най-високата титла във възрастовата категория."
Радио Видин: Имало е доста голямо българско присъствие на тази олимпиада
"Общо 12 човека бяха, като в последствие децата, които бяха болни от ковид и са се записали, бяха допуснати да се явят на състезанието онлайн, едновременно с тези, които го правят присъствено, защото все пак състезанията са платени и хората не искаха да бъдат ощетени." 

Малкият шампион по ментална аритметика пожела да отговори само на 3 наши въпроса, такава беше предварителната уговорка, но макар и накратко, той беше много категоричен в отговорите си. На въпросите как се е чувствал като победител в Дубай, трудно ли му е било и изпитвал ли е страх, той отговори с три думи: "Щастлив", "Не" и "Не".

Лъчезар Конецовски, едно талантливо дете на Северозапада. На Враца. Едно дете, което накара цяла България да се гордее. На Лъчко му предстои руска олимпиада, която обаче ще се проведе онлайн за всички деца, които не са от Русия. Нека му пожелаем късмет и нека има повече деца, които да прославят страната ни извън граница.


*Целия материал по темата може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00