Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранната грижа за посевите - гарант за високи добиви

Снимка: Маргарита Костова


За поредна година зимата не предостави най-добрите условия за развитие на есенниците, най-малкото защото липсваше дебелата снежна покривка, която хем ги пази, хем подсигурява и необходимата влага. Има ли проблеми в ранното развитие на есенниците на прага на пролетта и коя трябва да е първата грижа след зимата- в "Земята, която ни храни" си говорим с Маргарита Костова, агроном- специалист по листно торене.

"Трябва да се огледат посевите и да се прецени дали са добре презимували, има ли значителна отпаднала листна маса, дали имат здрава и добре развита коренова система, дали са формирани достатъчно и добре развити есенни братя при пшеницата и ечемика или розетка при рапицата. Каквото и да не е наред в развитието, имаме малко време, за да помогнем на растенията да влязат в нормално развитие, защото процесът на пролетно братене е кратък, а при рапицата ниското залагане на разклоненията е от съществено значение." 

Към днешна дата се наблюдават посеви със закъсняло развитие и слабо братене, има такива с добро развитие, но стресирани и пожълтели, има и такива, които са се развили добре. Предвид нетипичната зима и високите температури обаче, всички те имат дефицити в развитието си и стопаните трябва да се погрижат навреме, посочи специалистът. 

"Липсата на достатъчно есенни братя в по-слабите пшенични посеви е сериозен проблем. Защото през март, когато времето се затопли по-трайно, слънцето ще грее по-продължително, ще се повиши въздушната температура, тогава посевите ще позеленеят и това ще създаде усещане, че всичко се оправя и растенията ще наваксат в развитието си. Това обаче няма как да се случи без помощ, защото почвата по-трудно се затопля и това създава дисбаланс между развитие на корен и надземна маса. Коренът ще остане слаб, няма и пълноценно хранене."  

От първите пролетни грижи за есенните посеви зависи какъв добив ще жънем на лято. А когато посевите са слаби и с недобре развита коренова система, те трябва да се стимулират, каза Маргарита Костова:

"Важно е ранното пролетно стимулиране с комплексен листен тор, още при първи признаци на вегетация. В "Екофол" създадохме първия специализиран и изключително ефективен листен тор, който има едновременно активно, но и меко действие, специално предназначен за стимулиране на растения в ранни фази, листните ни торове са създадени за решаване на проблема с изостанали и стресирани посеви... Такъв е AMINO EXPERT® PROTEKT. Той стимулира братенето и ускореното развитие на корените, снабдява младите растения с необходимите хранителни елементи и стимулатори и развитието им е подсигурено с всичко необходимо. Продуктът съдържа азот (в т.ч. органичен), фосфор, калий, сяра, микроелементите бор, мед, желязо, манган, молибден, цинк (хелатирани), аминокиселини, фитохормони на растежа - ауксин и цитокинин, прилепител и омокрител. Ролята му е да събуди храненето, да активира кореновата система във фазата на братене, от която зависи добива."

За да има максимален ефект, е важно стимулирането да е в определена фаза, малките растения имат нужда от малко количество листен тор, но подаден навреме, стимулираните посеви за дни променят вида и развитието си, каза още специалистът. 

Още съвети за подхранване на посевите чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18