Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добива ли се незаконно варовик край видинското село

6
Снимка: Радио Видин

За незаконна кариера за добив на варовици върху общински имот във видинското село Бела Рада съобщи преди седмица областният управител на Видин. Екоинспекцията е извършила проверка на място. От Общината и фирмата- наемател на поземления имот оспорват информацията. 

 

Областният управител на Видин Любен Иванов съобщи за  постъпили при него няколко сигнала за незаконен добив на инертни материали в имот в землището на село Бела Рада, които са препратени до компетентните органи - Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, Министерството на енергетиката, полицията и прокуратурата във Видин.

"Въз основа на заповед на директора на РИОСВ-Монтана беше назначена комисия, която извърши проверка на място. Комисията установи добивни дейности на варовик в имот общинска частна собственост, насипване с камък на имот,  държавна собственост и нарушаване проводимостта на дере, ляв приток на река Белорадска. На място е присъствал представител на "Нивел строй" ЕООД, който се е представил като ръководител на проекта. Казал е, че "Нивел строй" е наемател на общински имот и е извършен добив на изкопен материал със знанието на кмета на община Видин като е казал, че ще представи съответните протоколи. В нарочно писмо до мен заместник- министърът на енергетиката е потвърдил, че е извършена проверка от негови представители и е установена разработена кариера за добив на строителни материали-органогенни черупчести варовици, като площите, върху който е установена кариерата за добив, не попадат в действащи разрешения за търсене и проучване и проучване на подземни богатства, както и действащи концесии за добив на подземни богатства. Това , което съм направил аз, е да препратя получените сигнали до мен през януари до компетентните органи.", каза Любен Иванов.


От пресслужбата на Община Видин обявиха, че кметът Цветан Ценков е изпратил писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сендов за уронен авторитет на кмета и отправени неверни и неподкрепени с доказателства твърдения за незаконен добив в общински имот, който е отдаден под наем. Оспорват да е добиван незаконно материал със знанието на кмета. Обявиха, че действията на областния управител ще доведат до блокиране на важни дейности. До изясняване на случая Общината няма да получи изрязан асфалт, доставен от фирмата, за да се ремонтират улици в селата.


В писмено становище от фирмата "Нивел строй" ЕООД, наемател на общинския имот в землището на Бела Рада, твърдят, че дружеството има договор с Общината за депониране на земни маси. Поради стръмния профил на терена на имота се е наложило да го оформят като тераси на различни нива, за да може да се използва максимално площта. С отнетите маси са насипани земеделският път до терена и три улици в селата.


В поземления имот в Бела Рада, ползван от фирмата и днес видяхме машини. На място обясниха, че работят по изпълнение на предписанието, което имат от екоинспекцията:


"Освобождаваме долу коритото на притока, чистим, извозваме материала. Всичко е спряно. Горе няма минаване".


По сигналите за нерегламентиран добив на инертни материали е започнало разследване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27