Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 февруари 2022 година

Снимка: Красимир Каменов

Музеите и галериите протестираха днес. Част от тях останаха затворени през целия ден, а други само за час. На протест излязоха и музейните работници от Видин, а музеите останаха без посетители през целият ден. И РИМ Враца остана затворен в знак на протест срещу предвидената държавна издръжката на културните институции в проекто - бюджета за тази година.


Без съгласие за увеличение с 20% на заплатите на служителите на МВР приключи срещата при премиера Кирил Петков. Министър-председателят е заявил, че в момента няма възможност заплатите да бъдат увеличени и е предложил това да се случи след актуализацията на бюджета през лятото. Председателят на синдиката на служителите в МВР Венцислав Станков заяви, че това е недопустимо. Служителите в МВР запазват готовността си за протестни действия, като не е изключено по време на второто четене на Бюджет 2022 в парламента да има ефективен протест.  


Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса за тази година. Законопроектът влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа. Касата ще разполага с шест милиарда лева. Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, реши парламентът. 

Разширяват системата за видеонаблюдение на видинска територия. Започна монтажът на общо 40 IP корпусни камери с интелигентни функции, включващи детекция на лица, съобщават от Община Видин.


С около 6 пъти повече са новозаразените с COVID-19 в Северозпада спрямо вчера. Направени са и повече тестове. Общо 287 са положителни проби в трите области. Във Видин са регистрирани 23, във Враца 154, а в Монтана 110. 


Ученици от видинската езикова гимназия са сред трите екипа, допуснати до финална защита .в Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи "Млад иноватор". Идеята е да бъде създаден робот, пречистващ водата от българския участък на Дунав при Видин и използването й в комплекс за възстановяване на болни от COVID-19. Основните цели на проекта са да се подобри екологичното състояние в началото на българския участък от река Дунав чрез събиране на отпадъци от реката с робота, предимно в района на градския плаж и крепостта „Баба Вида“; да се подобри здравето на видинските граждани чрез използване на пречистена вода от река Дунав; да се създадат нови работни места за инженери при създаването и управлението на робота - реализация на млади хора, завършили видинския филиал на Русенския университет. Ако проектът бъде одобрен, той ще се финансира от организаторите на конкурса.

По две атрактивни подмерки от Програмата за развитие на селските райони могат да кандидатстват земеделските стопани. До 15 хиляди евро могат да получат фермерите, които кандидатстват по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства". За кандидатите няма възрастови ограничения, а крайният срок за подаване на документите е 2 март до 17,30 чрез системата ИСУН. До 28 февруари се подават документи по мярка 6.1 "Създаване на стопанства на млади фермери", финансовата помощ е до 25 00 евро. 


Повече са сключените граждански бракове в Монтана в сравнение с миналата година. Три двойки са избрали точно днешната дата, заради повтарящинте се двойки.


Редовното заседание на общинския съвет в Мездра предстои утре.


Взривни дейности на складова база ще бъдат извършени в района на Източна промишлена зона в град Враца на 24 февруари /четвъртък/, в интервала от 10:00 до 10:30 часа. 


В социалните заведения в Роман организираха "Мартенска работилница". Изработените мартенички ще са за потребителите на домашния социален патронаж.  



Започна украсяването с мартениици на централния булевард “Никола Войводов” във Враца.


В читалищено в село Типченица организираха конкурс за изработване на мартеници. Няма ограничения за участието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането му във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20