Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 февруари 2022 година

Снимка: СУ Брегово

Учебни заведения от Северозапада казаха "Не" на тормоза в училище. Световният ден против тормоза в училище се отбелязва всяка последна сряда от февруари, а инициативата символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo. Училищата от Белоградчик отбелязаха  "Ден на розовата фланелка".  Членовете на Ученическият съвет при ОУ "Христо Ботев" Мездра организираха тържество на добротата и милите думи. Малките ученици изработиха тениски, диадеми и цветя с посланието "Не на насилието в училище". Учениците се запознаха с историята на този ден против насилието и тормоза и призоваха: "Нека всеки ден бъдем добри!". В инициативата "Ден на розовата фланелка" се включиха и ученици и учители от СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Брегово, които заявиха: "Не на насилието- но не за ден!"  


Считано от четвъртък, 24 февруари, започва поетапно облекчаване на противоепидемичните мерки в страната, съобщиха от здравното министерство. По преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят "зелен сертификат". Изискването за "зелен сертификат" остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. В доклада на главния държавен здравен инспектор е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за "зелен сертификат" в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.


Депутатите гледат на второ четене Закона за държавния бюджет. Проектобюджетът е изчислен при дефицит от 4,1 на сто с Covid мерките. Заложена е възможност за нов дълг до 7 милиарда и 300 милиона лева, с част от които трябва да се платят стари задължения, а с останалите да се покрие дефицитът.


4667 са новите случаи на COVID-19 у нас за изминалото денонощие. Новите случаи в Северозапада са 217, като отново най-много новозаразени има регистрирани в област Враца - 112, следвана от Монтана с 63 и Видин с 42 нови случая. 


В 27 паралелки ще бъде осъществен държавен план-прием в 8 клас за новата учебна година в област Видин. Това става ясно от заявките на 16 учебни заведения, които са съгласувани на Заседание на комисията по заетостта към Областния съвет по развитие. Тази година са заявени 6 паралелки с дуална форма на обучение, обясни временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Ангел Донкин. В ход е информационна кампания сред седмокласниците за възможностите за кандидатстване в учебните заведения в област Видин.


Полицаи от цялата страна настояват за 20-процентно увеличение на трудовите им възнаграждения. Искането си мотивират с дисбаланса в заплащането на отделните ведомства от сектор "Сигурност" и инфлационните процеси. Недоволството си от липсата на предвидени пари в бюджета за увеличение на възнагражденията им те изразиха на национален протест пред Народното събрание. Полицаите остават в протестна готовност.


Общинските съветници във Враца приеха на първо четене новия правилник за отпускане на еднократна помощ за новородени и осиновени деца, който обвързва размера на финансовото подпомагане със степента на образование на родителите. 


Залагат пари за ремонт на паметника на Ботев във Враца. Необходимата сума ще бъде заложена в проекта за бюджета на тази година, обеща кметът Калин Каменов.


Две фирми от Враца с глоба от областния управител. Глобени са и служители на администрацията.


Системата за паркиране в община Монтана ще бъде разширена с още 28 паркоместа. Това, стана ясно след проведено обществено обсъждане за промяна предназначението на терен в непосредствена близост до блок „Геолози” в Живовския квартал,съобщават от общинската пресслужба.


Складова база – частна собственост, намираща се в района на Източна промишлена зона край Враца, ще бъде взривена, съобщават от общинската управа. Взривните дейности ще бъдат извършени на 24 февруари /четвъртък/, в интервала от 10 до 10:30 часа, от специализирана фирма.


Детски комплекс - Белоградчик обяви резултатите от проведения конкурс на тема "В света на маските". Участниците, разпределени в три възрастови групи, се състезаваха в две направления: литературна творба - разказ или есе, и изобразително изкуство. В конкурса участваха общо 53-ма млади автори от градовете Попово, Монтана и Белоградчик. Журито определи 16 наградени места в двете конкурсни направления. Списък на наградените е публикуван на фейсбук страницата на Детски комплекс - Белоградчик. "Маските", участвали в направление изобразително изкуство могат да се видят в подредената изложба в салона на Младежкия дом в Белоградчик.


Видинската поетеса Маргарита Петкова Петрова е един от победителите в 22-то издание на поетичния конкурс "Любовта..." на Младежки дом Враца. Поетесата получи първа награда за стихотворението си "На разсъмване".


22 точки ще разгледа на своето заседание Общинският съвет на Монтана. Заседанието ще се проведе утре, 24 февруари, от 14 часа, в Голяма зала на Младежкия дом в Монтана.


Проект ще представя община Кула като уникална туристическа дестинацияПътуване по част от древен римски път, посещение на крепостта "Кастра Мартис“ в Кула и посещение на обичая "Къпачи" са част от предложенията новия проект, който цели устойчивото развитие на туризма в община Кула.


В мездренското село Зверино се подготвят за отбелязването на 3 март, програмата вече е готова. Предвижда се от Народно Читалище ”Факел 1926” в 10.30 часа да потегли литийно шествие, съпроводено от Литаковската духова музика.



Заради ремонт прекъсват електрозахранването в част от община Видин. Ток няма да има на 1 март за периода от 10:00 до 15:30 ч. в град Дунавци и селата Буковец, Синаговци, Жеглица и Търняне.


Община Видин ще осигури безплатен транспорт за гражданите, които искат да почетат паметта на починалите си близки на първата за годината Задушница, която ще отбележим на 26 февруари. Те ще могат да използват автобусите по линия №6 по следния маршрут: кв. „Селище” - „120 апартамента“ - ж.п. гара - музей „Конака” - бл. „Лотос” - бл. „Палма” - бивше военно поделение - бивше кино „Вапцаров” - ГПЧЕ „Йордан Радичков” - нафтопункт (кв. „Калето”) - магазин „Технополис” - ж.к. „Панония” бл.10 - ж.к. „Панония” бл.4  - „Вида стил” - ж.к. „Вида” - магазин „Лидл” - ж.к. „Плиска” бл.6 - бл. „Кокиче” - надлез - Стар гробищен парк - Нов гробищен парк.


Фотоконкурс "Висяща градина с подправки“ обяви екоинспекцията в Монтана. Поводът е Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. В конкурса могат да участват деца и подрастващи до 15 години от областите Монтана и Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59