Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 февруари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин готова да приеме бежанци от Украйна. В изпратено днес писмо до президента на Република България Румен Радев и министър-председателя Кирил Петков, кметът д-р Цветан Ценков заявява намерението на Община Видин да подкрепи нашите сънародници от Бесарабия, както и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в страната ни.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения относно провеждащата се военна операция на Русия в Украйна през последните часове, показа анкета на Радио Видин. Според тях тези събития могат да окажат негативен ефект върху живота като цяло и у нас. 

От днес започва поетапно облекчаване на противоепидемичните мерки в страната. В заведения и на публични мероприятия ще се допускат посетители без зелен сертификат, но само по преценка на собственици и организатори. Изискването обаче остава в сила за персонала. 

3411 са новите случаи на COVID-19 у нас за изминалото денонощие. Новите случаи в Северозапада са 151 , като отново най-много новозаразени има регистрирани в област Враца - 59, следвана от Монтана с 57 и Видин с 35 нови случая. 

Проблеми, които все още се срещат при работата с електронна рецептурна книжка и електронна рецепта, са обсъдени на среща, инициирана от директора на Районната здравноосигурителна каса във Видин. Повод за срещата са сигнали и въпроси от здравноосигурени пациенти в приемната на Районната здравноосигурителна каса – необходима ли е рецептурна книжка на хартиен носител при отпускане на лекарствен продукт или медицинско изделие в аптека, която има сключен договор с Касата.

Безработните в област Враца са два пъти повече от нивото за страната. Ако в страната без постоянни доходи са 4.94 на сто, то в региона за работа чакат 9.62% от трудоспособното население.

Отпада изискването за "зелен сертификат" в библиотеката във Враца. Посещенията в залите на библиотеката, разбира се, ще се случват при спазване на всички мерки, които са валидни към момента. 


Общинският съвет в Мездра отдаде под наем над 38 000 декара земя. Във връзка с кандидатстването на Община Мездра по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., Общински съвет (ОбС) - Мездра възложи на кмета на Община Мездра да извърши необходимото за подготовката на проект за кандидатстване по тази процедура. 


С издаването на Разрешение за ползване завърши основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.


Премахват КПП в Дърманци. На днешното си заседание Правителството обяви имот - публична държавна собственост за частна държавна собственост и даде съгласие за премахването му. Той се намира в с. Дърманци, област Враца и представлява Контролно-пропускателен пункт за проверка на моторни превозни средства със застроена площ 18 кв. м.


В последния ден на месец февруари Общинският съвет в Белоградчик ще проведе своето редовно заседание. В проекта за дневен ред са залегнали 16 предложения за решения. Три от тях са свързани с информация за Системите за финансово управление и контрол на общинската аптека, Многопрофилна болница за активно лечение "Професор доктор Георги Златарски” и "Медицински център“ за 2021 година.


Европейски ден на индустрията се проведе в Монтана. Форумът се организира от Областния управител, съвместно със Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес - Обединени Бизнес Клубове (ОБК), и е по инициатива на Европейската комисия. 


Няма нарушение по случая с възрастна жена, приета със съмнение за счупване във видинската болница. Това обясни директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.

В Алтимир искат мерки срещу високите скорости. Превозните средства, преминаващите през Алтимир, масово не спазват ограниченията на скоростта. За това сигнализира Благовест Благоев, кмет на селото. 


Лекар и пациент от Монтана са герои във филм за сърдечната недостатъчност. Кардиологът д-р Пламен Дунев, който работи в Монтана и София, и неговият пациент Бойко Страхилов станаха герои в Националната кампания "Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. 


Община Видин се включи в 38-мото Международно туристическо изложение "Ваканция и СПА Експо". То се провежда от днес до 25 февруари в Интер Експо Център. В 38-ото издание на Международното изложение "Ваканция и СПА Експо“ участват 118 изложители, които представят пълния спектър туристически услуги и съпътстващи дейности, технологични компании, организации за управление на дестинациите, културни институти, общини.
Започнаха ателиетата за изработка на мартеници в Регионална Библиотека "Михалаки Георгиев“- Видин. Всички желаещи могат да се обадят на телефона на детския отдел на библиотеката и така да заявят своето присъствие. 
Библиотеката при НЧ ”Просвета 1925” Мездра получи 50 тома книги - детски енциклопедии, приказки, научно-популярна медицинска литература за възрастни, романи. Книгите са дарени от Книжна борса "Колхида" по тяхна инициатива .

Читалището в Лехчево се дигитализира. Фестивали и различни прояви в село Лехчево ще се излъчват на живо в интернет. Това е възможно благодарение на инсталираните на сградата на местното читалище уеб камери. 

Паметна плоча на световноизвестния български учен, строителен инженер и политик aкад. Георги Бранков (1913-1997) беше открита в гр. Мездра. Тя е монтирана върху фасадата на частен дом на ул. „Родопи“ №8, където навремето е била родната къща на основателя и пръв директор на Института по механика (1977-1988) при Българска академия на науките (БАН).

Общинската художествена галерия "Поломие” е домакин на традиционната изложба "Баба Марта бързала - мартеници вързала". Мартеници, картички и пана, посветени на пролетта, могат да се видят в галерията от утре, 25 февруари 2022 г.


Мартеница с внушителна дължина ще усукват на 1 март в Оряхово. Поканени за изработването на мартеницата са жители на града, представители на институции и всички, които имат желание да се включат.

В петък производители на грозде от Северозапада ще блокират околовръстния път на Монтана. Протестът е организиран от Националната асоциация на лозарите, заради неизпълнени искания от септември. На сектора трябва да се обърне внимание, каза Петко Миков, производител от Видин. Освен в Монтана, лозари ще блокират важни пътни артерии край Плевен, Пловдив, Поморие и Харманли. Протестът ще продължи от 8,30 до 10,30 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23