Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха проблеми, свързани с язовир "Огоста"

Снимка: РАДИО ВИДИН

Областният управител на Монтана инж. Ванина Вецина свика работна среща, на която експерти изказаха становища за проблема с язовир "Огоста". Водоемът е вторият по големина в страната, с общ завирен обем от 506 милиона кубика. Пуснат е в експлоатация през 1986 година, с цел да се използва за напояване на големи площи, което не е изпълнено. Собственик на язовира е земеделското министерство. Според инж. Георги Младенов, управител на "Напоителни системи", клон Монтана, предписания за ремонти са издавани от 2016 година:


"Касаят основните 3 неща - т.е.  заскалявката на водния откос, проблемите, които съществуват по отводящия канал, които са след голямото наводнение от 2014 година, както и пакера, който е в инжекционната галерия. Според мен за тези неща, които споменах, досега би трябвало да се вземат мерки и то, пак казвам, не от днес."


"Състоянието на язовир "Огоста" се контролира през цялата година чрез три системи. Експлоатационното му състояние е добро. Основен ремонт на язовира не е извършван, само на отделни части”, каза  инж. Виктор Белински от "Напоителни системи".


От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са извършили 23 проверки на язовир "Огоста" в последните 6 години, съставени са и актове, съобщи инж. Емил Димитров и допълни:


"Противофилтрационната завеса не работи нормално в този участък от 75 - 80 метра, явно има някакъв пролив."


Община Монтана е издала строително разрешение за два обекта, по искане на Държавната консолидационна компания /ДКК/, каза кметът на Монтана Златко Живков, който постави директно въпроса:


"Гражданите на Монтана искат да знаят това съоръжение дали е безопасно, дали то изпълнява целите, за които е създадено, като чухте тези хиляди квадратни метра, които се напояват. Това е уникално разминаване и нормален въпрос на хората: "Кой и за какво го сложи това на главата ни отгоре и кой ще носи отговорност за неговото изпълнение? Кой ще носи отговорност за неговата поддръжка и докога ще си заравяме главата в пясъка и само ще констатираме едни-други неща?"


В началото на февруари в Народното събрание депутатът от "Продължаваме промяната" от Монтана Инна Иванова постави въпроса за ремонта на язовир "Огоста". В отговор Корнелия Нинова, министър на икономиката, поясни, че по последни сметки, към септември 2021 година, за ремонта на язовира са нужни 12,5 милиона лева.  


"Предстои да се задават още въпроси и питания относно това какви са средствата, с които ще се направи ремонт на този язовир и колко е необходим той, какъв ще е техническият анализ на язовира и предстои да се види Закона за водите, за което съм разговаряла с г-жа Нинова и тя ме увери, че изготвят такъв законопроект в Министерски съвет, който ще облекчи всъщност цялата процедура по: кой е собственик, кой има право да получава средствата и кой има право да извършва ремонтните дейности. Има издадени разрешителни за строеж, има отпуснати пари, но реално действията от страна на ДКК, която е трябвало да извърши своята дейност, не е била завършена както стана ясно", каза по време на срещата народният представител Инна Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Три катастрофи са станали за около час във Видинско

Днес, за времето от 9.24 часа до 10.40 часа, на тел.112 са постъпили три сигнала за пътнотранспортни произшествия , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Две от катастрофите са станали на главен път Е-79 , третата – по пътя Видин – Иново . Екипи на полицията, пожарната и Центъра за спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали..

публикувано на 10.09.24 в 11:18

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 10:00

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при Народно читалище ”Просвета 1925” в гр. Мездра. Певците се отличиха на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група "Мездрея"...

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25