Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова с призив за подкрепа на студенти по здравни грижи

2
Снимка: Радио Видин


Общините от област Видин да поемат стипендиите на бъдещи студенти по здравни грижи в Русенския университет, това предложи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която инициира среща с кметове на общини и председатели на Общински съвети. 


Обучението на 10-20 медицински специалисти може да започне още през следващата академична година. Те ще бъдат освободени от такси и ще им бъде осигурено общежитие. Практическите занятия на студентите ще са в болницата във Видин, за което лечебното заведение има акредитация. 


Росица Кирова призова Общините да поемат месечни стипендии на студенти, които ще подпишат договори, че ще останат да работят в многопрофилната болница. Така според заместник- председателя на Народното събрание в региона постепенно ще бъде решен проблемът с недостига на кадри в здравеопазването: 


"Между 10 и 20 човека могат да се обучават в специалността "Здравни грижи" в Русенския университет още през следващата година при условие, че имаме подготвени всички документи и при условие, че видинските общини излязат с решение да осигурят поне по една стипендия за обучаващ се студент. Това, което аз смятам, че е правилно и ще бъде достатъчна помощ, за срока на продължителност на семестрите, стипендията да бъде 200 лева на месец, което означава, че всяка една община трябва да предостави по две хиляди лева годишно за срок от три години- ангажимент към конкретния студент, за да може тези средства да са допълнителен стимул и  да помогнат на онези, които са в затруднено състояние и може би заради липсата на такива не биха отишли да учат в Русе в университета, независимо че няма такси за обучение и независимо, че общежитието е безплатно. Разбира се, за онези студенти, които покажат успех и имат отлични постижения, ще може да бъде предоставена и стипендия за успех, така, както се предоставя на всички студенти, които покажат някакви резултати и това може да е допълнителен стимул за тях." 


Още 29 места за медицински специалисти в болницата във Видин остават незаети, а 41 души работят по допълнителен трудов договор, каза по време на срещата директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова.

Ще бъде облекчена процедурата за приема на студенти по здравни грижи, каза административният ръководител на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин Момчил Станков: 


"Здравни грижи включват медицински сестри, акушер-гинеколози, кинезитерапевти. Тези три специалности, както и помощник-лекар, това е старата специалност фелдшер, това можем да осигурим в нашата болница като практика. Това са бакалавърски степени, за които има три години теория. Четвъртата година е изцяло практика и тази практика на нашите студенти ще бъде провеждане не в Русе, а в болницата във Видин."


Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че ще изплаща стипендиите на двама студенти, които издържат приемните изпити. 


Община Видин е готова да подкрепи инициативата, като предостави стипендии за срока на обучение на 10 студенти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“, които са подписали договор след дипломиране да работят във видинската болница, посочиха в съобщение от пресслужбата на местната управа. За целта администрацията ще подготви предложение, което ще бъде внесено в Общинския съвет.

Предстои среща с представители на бизнеса, на която също ще бъде отправен призив да поемат изплащането на стипендии на бъдещи студенти, каза Росица Кирова. 


В декларация по повод инициативата за създаване стипендиантска програма областният управител на Видин Любен Иванов отбеляза, че приветства идеята за откровен разговор по проблемите на здравеопазването и е съпричастен към тези на болницата, но се дистанцира от настоящото ръководство на МБАЛ "Св. Петка".


"Видимо е, че е днешното ръководство не се справя. То не се води от нуждите на пациентите, а действа и се оправдава с оглед собственото си оцеляване. Видимо е, че почти всеки месец има скандални разкрития, свързани с контрола на същото това ръководство"-се посочва в декларацията. Припомня се видеоклип от ковид отделението, уволнения на санитари от лечебното заведение, защото са потърсили правата си и скандален репортаж за ортопедичното отделение отпреди седмица.


"Областният управител Любен Иванов ще инициира процес по търсене на отговорност – финансова и професионална от настоящото ръководство на МБАЛ "Св.Петка", като първата стъпка е да се предложи на министър проф. Асена Сербезова да го смени"- пише още в декларацията. Като причина се изтъква загубеното доверие на видинските граждани към него.


В лично качество областният управител се ангажира да осигури 300 лева ежемесечна стипендия за студент по здравни грижи и ще търси стимули да насърчи и бизнеса да се включи  инициативата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 7 юни 2024 година

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа тази нощ. Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и..

публикувано на 07.06.24 в 18:00
Даниел Боянов, председател на Районната избирателна комисия във Видин

254 са избирателните секции в област Видин

Общо 254 избирателни секции са сформирани в област Видин . В 124 от тях ще се гласува с машина, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Видин Даниел Боянов . Около 2000 души ще бъдат ангажирани в секционните комисии в изборния ден. По 80 хиляди бюлетини са разпределени за двата вида избори - за Народно събрание и за Европейски..

публикувано на 07.06.24 в 16:26

102-ма членове на секционни комисии в Монтанско са подменени от партиите

Районната избирателна комисия в 12 многомандатен избирателен район Монтана е готова за изборите 2 в 1 в неделя. Към 5% от членовете на секционните избирателни комисии ( СИК ) са били подменени, съобщи говорителят Петко Петков:   "Общо секционните избирателни комисии стават 296. Назначени са общо 2274 членове на СИК в област Монтана. Издадени..

публикувано на 07.06.24 в 16:04

Отпускат средства за основен ремонт на паметника на Ботев във Враца

Служебният кабинет осигурява необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца , съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Правителственото решение е във връзка с писмо от Община Враца до министър-председателя Димитър Главчев за финансова подкрепа. Експертните оценки са, че състоянието на статуята..

публикувано на 07.06.24 в 14:36

Проект обновява базата и оборудването на домашния патронаж в Борован

От началото на месеца официално започна проектът на Община Борован за „Оборудване и обзавеждане на материалната база на Домашен социален патронаж“. Договорът за съвместна дейност между местната управа и Фонд „Социална закрила“ вече е факт, съобщиха от администрацията на кмета Иван Костовски. Припомняме, че в началото на месец май проектното..

публикувано на 07.06.24 в 14:00

Националната кампания "Започни млад" набира участници

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад" .  Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания, а за първи път тази година в проявата ще бъде включено и състезание, свързано с професионалната реализация на участниците, обясни за Радио ВИДИН Пламен Попов - учредител и член..

публикувано на 07.06.24 в 13:00

Започна записването за лятната академия в Берковица

Центърът за обществена подкрепа в Берковица организира б езплатна лятна академия за деца и младежи. Тя ще се провежда занимания всеки петък на седмицата,   от 1 юли до 31 август,  от 10:00 до 12:00 часа. Лятната академия се организира за втора поредна година и този път ще бъде два месеца, а не само през юли, както е било през 2023 година, уточни..

публикувано на 07.06.24 в 12:30