Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Простете и простени ще бъдете

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна. Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните.

"В името на Отца и Сина, и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, всички ние се намираме с вас в преддверието на Великия пост – на този свят, спасителен подвиг, който ежегодно ни заповядва да извършваме Светата Църква.

На мнозина от нас им се струва, че Великият пост е нещо извънредно, че обичайният живот на вярващия човек е достатъчно спокойно прекарване на времето във всяко благочестие и чистота, когато свети слънцето, когато можем да общуваме един с друг, забравяйки понякога и за храма, и за богослужението, и за тези заповеди, които ни дава Светата Църква. И ето, веднъж в годината Светата Църква ни кани да посветим особено време от своя живот на Господа.

Днес ние сме дошли в храма, за да измолим прошка от Господа и Божията Майка, от всички светии, от всички тези, които ни заобикалят в този земен живот или които са престъпили вече прага на Вечността и се намират в друго битие, молитвено да изпросим прошка от всички тези, които ние сега не можем да видим, но все пак съвестта ни изобличава в това, че сме виновни пред тях. И това не е обред, това е тайнство: Светата Църква се оживотворява от Бог Дух Свети и ние сме дошли в храма и се намираме пред Господа. Нека вярваме, че нашата молитва, достигайки до Бога, ще се отрази и в сърцата на всички тези, за които се молим, мислено попросили от тях прошка за причинените обиди.

За какво Светата Църква ни заповядва да молим за прошка? Измолвайки прошка от ближния, ние с това изповядваме важната истина: ние искаме да се намираме в мир с този човек. Ако ние измолваме прошка преди Великия пост абсолютно пред всички, включително пред Бога, ние изповядваме, че искаме да се намираме в мир с Господа.

В днешния ден ние, духовенството в храма и, разбира се, на първо място аз, неговият предстоятел, въздишайки сърдечно за своите грехове, за своите страсти, моля да ми простите, скъпи отци, братя и сестри, за всичко това, което съм извършил и съгрешил и с дело, и с дума, и с мисъл. Разбира се, ние осъзнаваме, че отчасти това може да звучи формално, но Бог знае, че всеки от нас има за какво да молим другия за прошка. Затова простете на мене грешния, помолете се за мене и ме благословете."

Автор: протойерей Георгий Климов

В рубриката "Съвременна Библия"два братски народа воюват. Братоубийствената война между Русия и Украйна не е новопоявил се социално обществен феномен. От Библията знаем, че първият човек, изпитал горчилката на смъртта е Авел, погубен от ръката на собствения си брат. Историята за Каин и Авел е повече от историческа реалност. Тя е пророческо послание, модел за обществено взаимоотношение, което ще нанася разруха, скръб и смърт до самия край на света. В тази древна история има нещо много повече да чуем и научим - ние, хората от 21 век. Може би в нея ще открием и себе си.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин . Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков .  "Техническата помощ се състои в следното:..

публикувано на 11.09.24 в 13:00

Изключително слаба реколта от пролетници отчитат във Врачанско

Между 600 и 700 кг пшеница от декар са ожънали тази година стопаните във Врачанско. Добивите са по-високи от миналогодишните, които са били компрометирани заради нападение на житна муха. При пролетниците обаче ситуацията е плачевна. Жътвата ще приключи по-рано от обичайното, а производителите отчитат изключително ниски добиви. На места във Врачанско..

публикувано на 10.09.24 в 18:05