Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработват електронен регистър на бомбоубежищата у нас

Снимка: Радио ВИДИН

Подготвя се електронен регистър на бомбоубежищата у нас. Чрез него всеки ще може да открие кое е най-близкото в района, каза за Радио ВИДИН Огнян Петров - секретар на Общинския щаб за защита при бедствия.

"В момента се изгражда и единна информационна система на бомбоубежищата в България, където ще бъде посочено от кой район къде ще бъдат насочени хората. Но обществените големите бомбоубежища - ние нямаме метро, както е в София и големи МОЛ-ове, просто са с определен капацитет и не е желателно да има повече хора, защото по квадратура се полага толкова за хората, така че ще бъдат насочени хората", обясни Огнян Петров.

Община Видин има резерв от калиев йодид.

"Винаги сме имали и имаме определен резерв в общината. В момента Община Видин разполага с 13 338 кутии калиев йодит. При радиация, възникване на радиация, повишаване на радиоактивното стъпало, тъй да се каже, в района на Видин ще бъдат раздавани на населението. Искам само да подчертая, че ежедневно в града има две станции, които замерват радиационния фон - едната е дежурната при пожарната, нашият дежурен на Община Видин ежедневно, три пъти, също замерва радиационния фон".


Няма повишение на радиационния фон в страната и няма основание за безпокойство на гражданите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Завърши първият етап от благоустрояването на панаира в Кула

Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, ще посрещне гостите си с нови пешеходни алеи, пътеки и настилки . Тази година Общинският съвет и Община Кула са осигурили и безплатен достъп за всички търговци. Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на панаира в Кула, каза за Радио Видин Илинка Найденова от..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Празник на малината в Берковица за 32-ри път

Празникът на малината събра в Берковския Балкан туристи от цялата страна. Вече 32 години, през втората седмица на август, се отдава чест на символите на Берковица - природата, планината и малината Празникът на малината се провежда от 1992 годна. В местността Горната Кория, в зоната на хижа "Ком", се събират планинари от цялата страна. „Тази година..

публикувано на 10.08.24 в 09:00

Враца изпреварва Монтана и Видин по строителство

През второто тримесечие на годината данните на териториалното статистическо бюро във Враца сочат, че градът под Околчица  изпреварва останалите два областни града в Северозапада – Монтана и Видин. Във Враца са започнали да изграждат 9 жилищни сгради с 15 отделни жилища и обща застроена площ от 1 475 квадратни метра. За сравнение в Монтана е стартирало..

публикувано на 10.08.24 в 08:17

Снимката на 9 август 2024 година

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.  Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Нов..

публикувано на 09.08.24 в 18:05

Ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи"

Нов договор между държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да бъде сключен през есента. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в Народното събрание. Там той беше изслушан по искане на ПП-ДБ по повод данни за безстопанственост в държавни дружества.  От..

публикувано на 09.08.24 в 16:40

Деца от Кула научиха повече за историята на града

Поредната инициатива на  Детската академия за спорт и превенция  се проведе в  Кула . Деца посетиха музея и етнографската къща в града , разказа Христела Александрова , експерт "Хуманитарни дейности" в Общината: „Децата се запознаха с културното, етнографско и историческо наследство на своя роден град. Децата посетиха историческия..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Изложба "Акварели от Горни Лом" показва красотата на Балкана

Изложба "Акварели от Горни Лом" ще бъде открита утре, 10 август, в къщата музей "Попови" във видинското село Горни Лом . Експозицията ще бъде дарена на музея от нейния автор Георги Терзиев . Посланието ми е да запазим българското, казва художникът: "Вдъхновението идва от плевните, схлупените къщурки, съчетание между новост, старинност,..

публикувано на 09.08.24 в 15:20