Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Враца оспорва за втори път решение на Общинския съвет на Мездра

Снимка: Радио Видин

За втори път областният управител на Враца, Стефан Красимиров иска отмяна на решение на Общински съвет – Мездра, като незаконосъобразно, съобщиха от администрацията на губернатора. Става въпрос за Решение № 415 по Протокол № 31 от заседание, проведено на 27.01.2022 г. След като със своя заповед от 08.02.2022г. областният управител на Враца върна за ново разглеждане това решение, на своето заседание на 23.02.2022 г. местният парламент в железничарския град отново прие отчета на кмета Иван Аспарухов за изпълнението на Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Мездра, с Решение № 423 по Протокол № 32. Според заповедта на областния управител общинските съветници не са упражнили контрол и не са дали оценка на изпълнението кметския отчет.


Разпоредбата на чл. 47, ал. 3 от Закона за защита на животните /ЗЗЖ/ изрично поставя безстопанствените кучета под надзора и грижите на общините, като местните управи са задължени да вземат всички мерки за предотвратяване на агресивното поведение на кучетата към хора. Общината не може да пренебрегва задължението си да осигури безопасна среда на своите граждани и именно чрез своите органи, отговаря за вредите, причинени от бездомните кучета. Този извод следва от изричната разпоредба на § 5 от ПЗР на ЗЗЖ, според която в тригодишен срок от влизане в сила на закона /2008г./ общинските съвети и кметовете на общини осигуряват настаняването на безстопанствени животни в приюти. Ако след изтичане на посочения срок на територията на общината бъдат намерени безстопанствени кучета, то кметът на общината дори носи и административно наказателна отговорност – глоба от 1 000 до 2 000 лева, се припомня в решението на Красимиров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Започва ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода на 26 август , понеделник, от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на..

публикувано на 23.08.24 в 12:11

Воден режим е въведен в четири села в община Мездра

По предложение на „ВиК“ ООД - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване и водоползване в четири съставни села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково, съобщават от общинската администрация. Въведеното режимно водоснабдяване (режим на водоползване) в горепосочените населени места е,..

публикувано на 23.08.24 в 12:05

Двама души са задържани за телефонни измами във Врачанско

Двама жители на плевенското село Бреница, на 22 и 25-годишна възраст, са задържани за две телефонни измами във Врачанско . Потърпевши са възрастни хора от село Хърлец и град Мизия. 83-годишна жена е дала на измамниците 2 500 лева, а възрастен мъж им е предоставил 2 300 лева. Образувани са досъдебни производства. 

публикувано на 23.08.24 в 11:40

Общинският съвет във Враца ще гласува удължаване на социална услуга

Местната управа на Враца иска да създаде специализирана социална услуга „Общностен център за деца и семейства” , която да е делегирана държавна дейност. Темата ще бъде обсъдена във вторник (27 август) по време на редовното заседание на Общинския съвет. В докладната си до местните съветници заместник-кметът Александър Владимиров припомня,..

публикувано на 23.08.24 в 11:20

Пожар горя в село Покрайна

Голям пожар горя в  село Покрайна , община Видин. Огнената стихия е засегнала стар склад на фирма „Олимекс“ в селото, информира Валентин Маринов , кмет на населеното място: "Имаше опасност за други постройки покрай него. Пожарникарите пристигнаха много бързо. Благодарение на тях се овладя пожарът. И страхотна организация от страна на органите на..

обновено на 23.08.24 в 10:05