Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална програма за скрининг на очни заболявания искат от гражданска организация

Снимка: НПО

Пакет от препоръки за промени в нормативните актове и стратегически документи, осигуряващи очното и зрителното здраве на нацията, предлага Сдружение "Ретина България". Пакетът ще бъде обсъден на национална конференция, организирана по проекта "Визия за зрение", обясни председателят на неправителствената организация д-р Петя Стратиева:

"Целите са да поставим във фокуса на общественото внимание зрението и превенцията на слепотата у нас. Ние сме гражданска организация, сдружение на хора, които живеят с редки, генетично унаследяеми дегенерации на ретината, също така често срещани. Това са макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и др. заболявания, свързани с възрастта. Така че, ние осъзнахме, когато се създадохме, и затова се обединихме, и се почувствахме доста сами в ситуация със зрението у нас. Това, което още в самото начало забелязахме, е, че всеки тича в своята пътечка - офталмолозите се занимават с лечение, оптометристите, слава Богу, че и тях ги има, се занимават с рехабилитация, те също имат в своята пътечка, отделните власти... всеки прави нещо поотделно и в крайна сметка никой нищо заедно. Така че, с две думи - липсва координиран механизъм на национално ниво, включително и на местно, както вътре в здравеопазването, така и в различните сектори, целящ превенция на слепотата и загуба на зрението у нас..."

Предложението за промени в нормативните документи, касаещи очното и зрителното здраве на българина, е подготвено след анализ, обясни още д-р Петя Стратиева:

"Подготвихме пакет с предложения за изменения в нормативната база, но и за изменение в управленските документи. Това са национални стратегии, програми, както и в други две области - едните са стандартите и практиките в областта на очното здраве, другите са стандарти и практики в областта на рехабилитацията и приобщаването на хората със зрителни увреждания. Публикувахме този пакет, представихме го на властите и се надяваме те да проявят интерес, вярваме в това, че те разбират ролята на гражданското общество и необходимостта му за участие на всички етапи на взимане на решение. Така че сме ги поканили на национална конференция, на 16 март ще имаме такава, на която ще обсъдим с всички заинтересовани страни предлаганите от нас изменения и се надяваме на тяхната съпричастност..."

Организацията предлага да бъдат предвидени прегледи при офталмолог както за децата, така и за възрастните хора над 60-годишна възраст. Създаването на национална програма за скрининг за зрителни увреждания е друга мярка, залегнала в пакета от предложения.  

"Едно от нещата, които ние сега се опитваме да правим с промените, за преглед на децата от офталмолог, още преди да тръгнат на училище - на 6-месечна възраст, на 3-годишна възраст и на 6-година възраст. Тъй като у нас засега законодателството предвижда само общопрактикуващия лекар да ги преглежда и не се предвижда посещение при офталмолог. В резултат на това значително късно се откриват заболявания като мързеливо око и други състояния... Другото, което може да се направи, лицата, които са с диабет, за съжаление у нас няма национална програма за скрининг за зрителни увреждания, това е също нещо, което предлагаме- да обърнат внимание властите и да се създаде такава... Оттам нататък възрастните хора, които са преживели живота си активно и са имали примерно рефракционни аномалии - късогледство, далекогледство или някой конюнктивит, почти няма човек, който да не е прекарал конюнктивити или да не му се е наложило да се погрижи за зрението си до 60-годишна възраст, поне заради вече настъпване на  т.нар. възрастово далекогледство, тези по-възрастни граждани би следвало по-рано да се обърнат към офталмолог, за да установи той дали те имат някаква форма на възрастово, свързано, очно заболяване."

От организацията са създали информационен портал, чиято цел е да предостави на хората, които губят своето зрение, справочна информация за необходимата им помощ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26