Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин в готовност да посрещне още 200 бежанци (ВИДЕО)

От Общината обявиха банкова сметка за бежанците

Снимка: Радио ВИДИН

Още 200 бежанци, бягащи от войната в Украйна, има готовност да посрещне Видин, съобщи днес кметът Цветан Ценков.

"Подготвяме през нашите кметове всички свободни къщи, които са обитаеми, които могат да приемат бежанци. В момента над 400 човека се опитват да излязат през зелените коридори близо до Одеса, това ми съобщи преди час г-н Кисе".

Общината ще съдейства за трудова заетост на чуждите граждани, за да ги интегрира по-лесно в обществото.

"Здравните служби още на границата обследват хората кои са имунизирани, имат ли сертификати. В момента всички, които имат нужда от здравни грижи, са поети. През нашите социални служби всичко е обработено, следи се, помага им се. Когато отдел "Миграция" в МВР регистрира всички хора, тогава ще се опитаме да ги интегрираме, ще се опитаме да им дадем шанс за работа".


Мигрантската вълна ще се отрази положително върху икономиката на Видин, каза още градоначалникът.

"Тези пари, отделени от хазната, които ще влязат при хотелиерите, това е глътка въздух и за Видин. Два от хотелите се продават в момента, но ще ги напълним с бежанци. Един човек е 40 лева, 25 човека - 1000 лева. Това са свежи пари, които могат да се реинвестират".

На 5 март, в събота, във Видин пристигнаха първите два автобуса с украински граждани. Над 50 от пристигналите 61-ма души са настанени в хотели в крайдунавския град. През вчерашния ден е пристигнала и жена с две деца. 

Община Видин обяви банкова сметка за набиране на средства за бежанци от Украйна

  Сметката е открита в Банка ДСК ЕАД:

  IBAN:BG03STSA93008400046000

  BIC:STSABGSF

Код за вид плащане: 445100 („Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната“)

Код за вид плащане: 445200 („Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от чужбина“).


40 лева помощ на хотелиерите ще се изплаща само за украински граждани, подали заявление за бежански статут. Това важно уточнение е направено в информацията, публикувана на страницата на Министерския съвет. Останалите украински граждани, които пребивават тук с възможността, която им дава държавата ни за престой от 90 дни, няма да имат право на подпомагане.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03