Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гласът ѝ си струва" - инициатива, посветена на жените ще се проведе във Видин

3
Снимка: личен архив "Sтетика"

Обществен проект, посветен на Деня на Жената ще реализират във Видин дванайсетокласници от ГПЧЕ “Йордан Радичков“. Идеята за инициативата е на тазгодишните лидери на клуба по реч и дебати BEST  Беатрис Бориславова и Мартин ЛюбомировСъвместно с платформата за събития “Sтетика“ младежите кандидатстват с проекта си по програмата на Фондация Бест. В два поредни дни, на 11-ти и 12-ти март ще се проведат редица събития, посветени на проблемите на дамите и тяхната гледна точка - базар, фотоизложба, дискусия, кинопрожекция.  Инициативата ще се проведе в киното във Видин. 


"Всяка година предишните ученици-лидери предлагат нови и понеже ние сме 12. клас и защото сме участвали най-много... Приехме едно огромно предизвикателство избирайки точно тази тема, която е толкова насочена към жените, тъй като живеем в един малък град и решихме, че осъществявайки този проект ще спомогнем за разширяването на спектъра от теми, за които мисли средностатистическия гражданин, като избрахме нещо актуално и същевременно много важно... За името на събитието се вдъхновихме от песента на Прея "Тя", в самият текст се пее "Гласът ѝ си струва"...Тъй като тя е един от нашите специални гости и затова намерихме това за възможно най-подходящо... Истината е, че след като се свързахме с нея, много бързо получихме отговор... Намираме Прея за доста подходяща личност за ролята, която ще има в нашият проект. А също така решихме, че е уместно да включим и учител от нашата гимназия - Кристина Божидарова, като тя ще разкаже една истинска и  лична история, с която смятаме че ще допринесе доста и ще провокира една емоционална дискусия сред зрителите. Останахме много приятно изненадани след като разбрахме, че много хора, не само на местно ниво, но и от други в страната решиха да се включат в базара, който ще бъде част от нашият проект, като ще имат възможността да продадат своя продукция. Изключително много се радваме, че получихме страшно разнообразни снимки, наистина сме изненадани от това по колко различни начини би могла да бъде интерпретирана точно такава тема като "Женският поглед"... Очакваме гости от самата фондация. Те ще присъстват на нашият проект и ще разберат много повече за него и това е плюс за нас реално... Те избират на какви проекти да присъстват. Предполагаме, че сме успели да ги провокираме приятно с темата и затова са решили да отделят от времето си като стигнат чак до Видин реално... Не е тайна, но повечето поне от опита, който имаме, дори само като наблюдатели, а не преки участници в програмата. Проектите са насочени към насърчаване към... да помогнем на бездомни животни, екологични цели имат, всякакви такива неща, които да са в полза на обществото на града в който живеем. През цялото време, докато течеше организацията, получавахме много позитивни отзиви от нашите координатори от фондацията, които ни насърчаваха, след като много харесаха идеята която ние имаме... Като едни млади хора в нашият град, решихме че можем да спомогнем, макар и малко за процеса на точно това, че това са теми, проблеми на които трябва да се отдаде повече гласност и всичките тези роли, които имат жените в обществото да бъдат по-детайлно проследени и със сигурност повече оценени дори.", казаха Беатрис Бориславова и Мартин Любенов


Както мината година, така и тази съорганизатори на събитието по проектите на лидерите по реч и дебати BEST са момичетата от "Sтетика" Белла Антова и Изабела Василева


"За първи път миналата година ни поканиха лидерите на тогавашния отбор - Зорница и Анита, да направим един фестивал на изкуствата на "Баба Вида", който се получи много по-добре отколкото си представяхме наистина. Имаше много хора, хубаво време, много активности. Така че решихме, че всяка година е хубаво това да се превърне в традиция, да помагаме на едни млади хора в организацията на събитие. Те така или иначе това е техен проект, който трябва да реализират, с който се състезават с други отбори от цялата страна, така че за нас е удоволствие да им помогнем, не просто за града, но за да научим и самите тях  на някои тънкости в организацията... Трябва да кажа, че наистина първоначалната идея за това събитието да е посветено на 8- ми март е изцяло на децата от Английската гимназия, т.е. ние просто им помогнахме да го доразвият, да изчистим концепцията, за да може да бъде наистина реализуема, така че, как да кажа, идеята е тяхна ние просто я до обогатихме и шлифовахме, ако мога така да кажа... Богата в програмата, бих казала, като за събитие, което ще протече ден и малко, имаме кинопрожекция в петък вечерта в 18 часа - един филм отново с женска тематика "Жените наистина плачат", мисля че повечето от слушателите са го чували. Изключително награждаван през изминалата година, с европейско признание, интересни теми засяга, много добра женска игра, според мен лично, тъй като аз имах възможност да го гледам, отново тук във видинското кино, но мисля че много хора не са го гледали, така че сме благодарни наистина и на хората от киното, които успяха да ни го осигурят... И на следващия ден имаме фотоконкурс, който всъщност селектираните творби ще представим в нещо като малка импровизирана изложба. Базар,  разбира се, пак мини формат, тъй като фокуса наистина не е в това и основният акцент е всъщност дискусионната част, лекционната, която ще се случва от 1 до 3 часа в салона на киното и тя бих казала, че е може би най-любопитното нещо. Тъй като темата и на фотоконкурса и на дискусията е "Женският поглед", ние сме оставили артистите и участниците да го интерпретират по наистина собствен начин. Анита и Зорница са първите ни лектори, мисля, че по-скоро ще наблегнат на това наистина какви са трудностите на един човек, който тепърва се сблъсква със студентството, с това да излезе от малкия град, а съвсем от гледна точка на жената, така че да, оставам и малко естествено загадка, ще има и малко по-театрална част, така да подскажа в тяхната презентация. След което лектор е Кристина Божидарова, която е преподавател в английската гимназия по "История и цивилизации", също няма да разказвам съвсем за какво ще е нейната лекция, надявам се хората да им е интересно, да дойдат. И разбира се специалният ни гост е Прея, която вярвам че има много интересни случки да сподели.", уточни Белла Антова.  


Организаторите държат да отбележат, че не искат да направят нещо, което е крайно феминистично. Това събитие е с цел наистина да се говори свободно и открито за проблемите на дамите, за тяхната гледна точка, по който и да е било въпрос. Тъй като за съжаление все още, особено в малкия град, качествата им на лидери на много от тях са подценявани, гледната им точка се приема понякога с насмешка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55