Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Подиум на младия диригент" отново в програмата на Симфониета Видин

Димитър Косев /в средата/, Станислав Мойнов /вляво/ и Стоян Караиванов
Снимка: Радио Видин

Цикълът "Подиум на младия диригент" се завръща в програмата на Симфониета Видин. Първият концерт за 2022 година е този четвъртък, 10 март, с участието на двама от учениците на маестро Димитър Косев - Стоян Караиванов и Станислав Мойнов. И двамата са изявени личности на музикалната сцена. Имат множество участия и постижения като инструменталисти.

Стоян Караиванов е студент по композиция и дирижиране в Нов български университет /НБУ/. Носител е на множество награда за акордеон, баян е бандонеон. 

"От малък обичам да слушам симфонична музика и знаех, че рано или късно пътят ще ме отведе при нея и мисля, че сега е подходящото време да започна.  Ще направим Моцартова програма, ще дирижирам увертюрата от "Сватбата на Фигаро", както и Концерт за пиано №20 на Моцарт с прекрасната солистка Теодора Занева."



Станислав Мойнов е тромпетист, от година учи дирижиране.

"Като тромпетист имам доста изяви, изпълняваме всякаква музика, за всякакви поводи. Доста оживени са участията ни, но последната година и половина са малко по-сдържани. Моят състав е духова музика "Заедно" град Троян. Това е от стила на Горан Брегович, но изпълняваме и доста фолклор. Преходът към класиката е труден, но не е невъзможен, а когато има съвкупност между фолклор и класика, е най-интересно. Аз излизам с 41-ва Симфония на Моцарт, "Юпитер". Доста трудна, но музикантите са доста подготвени."

Младите диригенти рядко получават възможност за изява на професионалната сцена, коментира музикалният ръководител на цикъла "Подиум на младия диригент"- маестро Димитър Косев. 

"Много се радвам, че се подновява това нещо, защото инструменталисти има страшно много в България, но младите диригенти не само са малко, но и много рядко се допускат до професионалната сцена. Да не забравяме, че ние всички като инструменталисти си имаме инструмент вкъщи и можем по всяко време навсякъде да свирим, но оркестър няма как да имаме, единствено слушаме записи и такава възможност, каквато на мен ми даваха преди години, млади момчета, мои връстници, които са инструменталисти, да застанат пред професионален оркестър за пръв път, е изключително рядък шанс в днешно време. Радвам се на изключителното гостоприемство на Симфониета Видин и на нейния директор..."

За програмата на концерта Димитър Косев каза:

"Малките деца избягват Моцарт, защото е твърде лесен, възрастните избягват Моцарт, защото е твърде сложен. Така че Моцарт е едно изключително сериозно стъпало за тях, както и за оркестъра..."

Концертът "Подиум на младия диригент" е този четвъртък, от 18:00 часа, в залата на Симфониета Видин. Зрителите ще бъдат допускани без зелен сертификат, но носенето на маски е задължително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44