Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни не на думи, а на дело

Снимка: sofia-seminaria.org

Първата неделя на Великия пост, която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Първата неделя на Великия пост се нарича неделя на Тържеството на Православието – победа на Православието над лъжеученията и в частност над иконоборческата ерес. Иконоборците, отричайки почитането на иконите и свещените изображения, отричат най-главния християнски догмат – догмата за въплъщението. Отричат това, че всемогъщият Господ станал съвършен, реален човек, станал осезаем и описуем. Именно затова ние имаме право да Го изобразяваме на светите икони. В този ден ние се покланяме на образа на Христа Спасителя.

Чинът на Тържеството на Православието бил установен във Византия през 842 година, в първата неделя на Великия пост. Възникването на чина Тържество на Православието е историческо. Императорът и държавата в негово лице се стараели да подчинят на себе си Църквата, да подчинят религията, т. е. да използват Църквата за своите идеологически държавни цели. Църквата, макар и да почита държавната власт, но не се намира в зависимост от нея. Императорът искал със своята власт да забрани почитането на иконите, по силата на своите убеждения, на своя мироглед, политически настроения. Но Църквата пази вярата на своите отци и не зависи от силните на този свят. Църквата трябва да свидетелства за себе си пред обществото и да свидетелства гръмогласно, тя не трябва да се превръща в опаковка на властта. Ето този е постулатът, за който ще свидетелства Православието в своето Тържество. Към този период Църквата вече е определила основите на своето вероучение и основите на своето битие, т. е. догматическите норми, законите на нашата вяра и нравствените норми за това как трябва да живеем във вярата. Отстъплението от тези закони води към разпад, към грях, към унищожение на нашия духовен живот. И историята потвърждава това. Същото такова иконоборчество - запланирано, планомерно, целенасочено унищожение на християнството, е имало и в нашата страна. Няколко поколения хора са израснали в богоборчество. И днес в деня на Тържеството на Православието ние се молим за всички отпаднали от вярата, отпаднали от истината, молим се Господ да им даде дар на покаяние, защото без покаяние няма спасение. И ето Църквата ни казва: "Придобий мирен дух, влез в себе си". Ето позицията на християнина, която трябва да бъде днес в съвременното общество, позиция на воина Христов, от която се разпръскват всички дяволски козни.

До ден днешен нашето общество не е принесло покаяние за богоборчеството. А без такова покаяние за нас няма бъдеще. Църквата свидетелства за това в чина Тържество на Православието, наричайки нещата със собствените им имена - зло и добро, християнство и псевдо-християнство. Църквата ни говори, че не е възможно никакво свидетелство за истината без лично покаяние, без нравствено очистване. Ако ние сами не съответстваме със своя живот на тези християнски принципи, които ние проповядваме, то и нашата проповед ще бъде мъртва. Затова в дните на Великия пост целта на нашия духовен подвиг – това е обожението, ние трябва посредством покаянието да възродим в себе си образа Божи, сами да станем икона, на която да бъде изобразен Христос Спасителят, да бъдем християни в пълното разбиране смисъла на тази дума. И Господ ще ни даде най-голямото оръжие за укрепване на нашата вяра и в нашата духовна борба – това е молитвата. Да застанем на молитва и Господ ще ни помогне!"

Архиепископ Артемий /Кищенко/

В рубриката "Съвременна Библия" – стотици свещенослужители на Руската православна църква вече са подписали обръщение, призоваващо за помирение и спиране на войната в Украйна. Без да има синодален статут, декларацията изразява съкровеното желание на всички християни по света, включително и на руските ни братя и сестри, да няма война по лицето на земята. В текста на обръщението се експонират две важни библейски послания – за Страшния съд и прощението. Когато човек влиза в съда, правдата е всичко което иска да има. Ние имаме слабостта да игнорираме нуждата си от правда. А тя, повярвайте ми, ще ни потрябва!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00