Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводител: България има достатъчно запас от зърно

Олиото поскъпна двойно- спекулира ли се с цената

Снимка: Колаж на Радио Видин

От началото на годината цените на основни храни започнаха да се повишават- бавно и полека. Всички се оправдаваха с поскъпването на енергията за производството. В края на февруари фактор за поскъпването стана и войната в Украйна. 

Хляб, месо, мляко, сирене, всичко върви нагоре. През последните дни олиото поскъпна двойно. И тук има причина - спрения внос заради войната, скъпия ток и високите цени на суровините, обясни за Радио Видин Адриян Александров, производител на олио. 

"Причините за поскъпването на олиото, основно, след като започна войната, е суровината. Другата основна причина е високата цена за производство, високата цена на тока. Всичко, което купуваме в момента, и суровини, и за рафиниране, и за бутилиране, всичко е скочило с по 3... Това не е спекула. Не може да купуваш семе по 2000 лева и да произведеш олио за 2 лева. При 2000 лева цената на олиото трябва да е 6 лева, рафинираното в бутилката, без ДДС. Земеделците не ни продават слънчогледа си и те търсят от нас максимални цени. Сърбия няма слънчоглед, в Румъния понамаля, в България понамаля и всичко заради това идва, но спокойно кажете на всички хора, че олио ще има до Нова година. Не е вярно това, което се говори, че няма да има олио." 

В големите хранителни вериги все още може да се намери олио на цени под 5 лв. за литър, а в малките хранителни магазини цените варират от 5 до 6 лева за литър, показва наша проверка. Спекула, войната, епидемията- това според запитаните видинчани са причините за вдигането на цените на олиото. 

"Себестойността е 2 лева, а продават за 5 лева, 100% спекула... Казват, че идва от войната и от епидемията, а кое е вярно- не знам, ама това е спекула според мен... Това е злоупотреба от производителите, не е правилно... Мисля, че е заради войната в Украйна или може би има и спекула, не мога да кажа точно, но не е нормално да е 6 лева... Заради цялата ситуация вече на световно ниво според мен и в Европа, и всичко, което става. Със сигурност има спекула и със сигурност са умишлени нещата, и паника се цели да има, но хората са притеснени, защото заплати не растат, пенсии не растат и всичко нагоре... Според мен е само спекула и нищо друго... Не мога да Ви кажа, не ме интересува.", споделиха хората.

В последните дни се заговори и за зърното. От правителството съобщиха, че държавата ще изкупи 1 милион тона жито за държавния резерв, а на износа  на зърно бе наложена неофициална забрана.


България произвежда достатъчно зърно и има запас, който би трябвало да стигне за следващите две години, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Според него обаче, поскъпването- и на зърното, и на хляба, е нормално: 


"Пшеницата в момента на борсата в Париж е 430 евро, в България в момента цените, на които се купува е различно, да не кажем, че е почти спряло. ... С устна заповед правителството реши или по-скоро забрани износа, като създава различни пречки пред износа на пшеница, царевица и слънчоглед. Що се касае до хляба в България пшеница има достатъчно, над 3 млн. тона пшеница има. Така, че хляба за една година, две напред според мен не е никакъв проблем... Цените-  зърното е борсова стока и тя неизбежно ще зависи от цената на борсата, както и цените на горивата, на семената, на препаратите поскъпнаха, така поскъпна и цената на зърното. Нормално е, когато цените за производството са се вдигнали, да се вдигне и цената на зърното, съответно и на хляба.", каза Жечко Андрейнски.


Докога и с колко ще поскъпват стоките, никой не може да каже. Не е ясно и доколко още ще изтъняват джобовете ни и ще се наложи ли да изхвърлим нещо от потребителската кошница, за да се справим със семейния бюджет.  Хубавото е, че пролетта настъпва и скоро ще се хванем за зелено... 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00