Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соломон Паси: Днес единството на Запада ще е спирачка срещу един бъдещ Холокост

Снимка: БГНЕС




Днес се навършват 79 години от спасяването на българските евреи, в който почитаме и жертвите на Холокоста. В "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН с бившия външен министър Соломон Паси "прелистваме" книгата на житейския му път и спомените за минало на семейството му. 

"Историята за спасяването на българските евреи през 43-та година е била от ключовите истории в детската ми глава" - каза  Соломон Паси. По време на войната България спасява българските евреи, но не всички български евреи са били в България, коментира Паси и сподели, че неговият братовчед Исак Паси по това време е бил студент във Франция, изпратен е в концлагер, където е убит.


"Моята баба, която всъщност има видински корени, това знам от нея, нейното семейство Ашер тръгва от Видин, отишло в Русе и след това всички са се заселили, където е била бащината ми фамилия в Пловдив и там са се родили последователно няколко поколения, последно, от които бях аз, вече сестра ми се роди в София, но това, което казваше баба ми, а тя със сигурност е повтаряла думите на дядо ми, когото не помня, той е бил много известен пловдивски адвокат, много влиятелен пловдивски адвокат и всъщност той е бил човекът, който е написал пледоарията в защита на митрополит Кирил, която пледоария е била депозирана пред Народния съд, който е искал да съди митрополит Кирил и всъщност дядо ми от името на цялата еврейска общност в Пловдив се е застъпил за него, чрез една такава пледоария, която преди няколко години отидох и лично връчих на патриарх Неофит, за да остане и в архивите на Светия синод. Да, наистина, често се казва това клише, че народът бил спасил евреите. Да, много организации, много хора, много активисти са се включили в тази работа, всички знаем за инициативата на Димитър Пешев, под-председател на Народното събрание, Българската православна църква, разбира се, по-малки интелектуални групи или хора, или организации, включително и Българската комунистическа партия, която макар и да не е била влиятелна по онова време, е била против този акт, но в края на краищата, нито една от тези институции, които изброих по-горе, не е вземала решения. Замислете се кой е този, който е можел да взима решения и да издава устни заповеди, които да не подписва, защото я няма подписаната заповед за неизпращането или оттеглянето на ешелоните. Единственият човек в българската държава, по онова време, който е имал тази сила - това е бил Цар Борис III и тук идвам до това, което баба ми казваше: "Царят ни спаси." Сега, дали, каква е неговата роля, колко процента от спасението и колко от "акциите" на спасението, така фигуративно казано, са в неговите ръце, не мога да кажа, но без неговата, категорично решаваща, изпълнителна функция, евреите в България нямаше да бъдат спасени."- разказа бившият външен министър Соломон Паси. 

Неминуемо Паси засегна и ситуацията с Украйна, и политическата обстановка в световен мащаб. 

"Сега, когато сме в разгара на войната, която Русия подпали в Украйна, ние наистина не можем да се сетим за нищо друго по-ярко, отколкото за Хитлер. По абсолютно същия начин, по който Путин нападна Украйна, Хитлер и предшественика на Путин- Сталин си разделиха Полша, за да подпалят Втората световна война. Когато лошият лидер е слаб, е сравнително лесно. Така беше с Милошевич, така беше със Садам Хюсеин. Те бяха лоши, но слава Богу, достатъчно слаби, за да бъдат победени от международната общност с не много големи усилия. И днес ще видите, че нито в бивша Югославия или Сърбия, нито в днешен Ирак някой съжалява, затова, че се е разделил по такъв начин с Милошевич и със Садам Хюсеин. Но проблемът идва, когато лошият е силен, както е в момента случая, че руският президент, той разполага дори с ядрени оръжия, ядрени ракети и за да може да се преговаря с такъв човек, единственото, от което имахме нужда, е ние да сме достатъчно силни, за да имаме преговорна позиция... Днешната дата е датата, на която трябва да си кажем какво да направим, за да не се повтаря всичко това, какво да направим. И аз си спомням едно мое идване във Видин, което беше през ноември 1999 година и още тогава Атлантическият клуб през моята уста сподели с България, че това, от което ние имаме нужда, е много добро въоръжение, дори казахме, че то трябва да бъде ядрено. Днес, 23 години по-късно истината, верността на това твърдение, се доказва по един много трагичен начин от войната в Украйна, така че единството на Запада плюс доброто въоръжение е, голямата спирачка от един бъдещ Холокост, все едно дали срещу украински, еврейски или полски народ... Не съм оптимист в никакъв случай, виждам, че нещата вървят към това Украйна да бъде окупирана. Различни части от Украйна да бъдат окупирани по различен начин. По един начин Донецк и Луганск, по друг начин Крим, по трети начин - трети части от Украйна и виждам, че Украйна ще започне една своя, надявам се успешна, но може би дълга националноосвободителна борба, такава, каквато имаше в Полша, Унгария, Чехословакия, България в продължение на 45 години, до падането на Берлинската стена. Всички ние сега трябва да протегнем ръка към Украйна и да подпомогнем тази борба още преди тя да е започнала под формата на битка срещу вече пълнокръвния окупатор" - бе мнението на Паси за поведението на западните лидери в последните дни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00