Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 март 2022

Снимка: Радио Видин

Превозвачите са принудени да повишат цените на фона на прекалено скъпите горива и на фона на останалите покачени цени. Това каза Петър Захариев, собственик на транспортна фирма от Монтана и председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.


Между 1,20 лв. и 1,50 лв. средно ще бъде цената на билета за градски транспорт в страната, коментираха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Стойността ще се определя в зависимост от това на каква цена са участвали превозвачите в обществените поръчки. На национално ниво средно с около 30 процента ще бъде увеличението на междуселищните превози, прогнозират още от организацията.

Готови са резултатите от проверките във врачанската болница "Христо Ботев" по случая с  43-годишна жена, която почина пред Спешното отделение на болницата, съобщават от Здравното министерство.


Министърът на финансите Асен Василев заяви по време на парламентарния контрол, че по всяка вероятност мярката 60 на 40 ще отпадне. Според него няма предпоставки тя да бъде активирана отново след срока на действието й, който изтича на 30-и юни тази година, освен ако няма нова COVID вълна. Финансовият министър припомни, че в средата на годината се чака нова актуализация на бюджета, която трябва да разпредели още средства за компенсации в сектор туризъм.

Пункт, в които идващите от Украйна ще получават документ за временна защита, ще бъде разкрит на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат, съобщиха от областната администрация. С този документ бежанците ще могат да пребивават в страната ни легално и ще имат достъп до пазара на труда, здравеопазване, образование и социална подкрепа.

Над 115 000 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност през януари и февруари в страната. През март изтича валидността на над 19 000 безплатни електронни винетки. Право на тях имат хора с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. 

Община Оряхово възстановява обществения си транспорт. За целта ще бъдат закупени автобуси с пари от бюджета на общината, каза кметът Росен Добрев.


Списък на колективните средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние, публикуваха от МВР на своя сайт.


Десетки жители от община Козлодуй се включиха в кампанията на БЧК за набиране на материални и финансови дарения за пострадалите семейства от конфликта в Украйна, съобщават от местната управа. Даренията съдържат хигиенни материали, детски дрехи, книги, флумастери, спално бельо, топли завивки и други. Те ще бъдат транспортирани до БЧК във Враца в понеделник на 14 март. Дарения се приемат в спомагателната база на Общинско предприятие „Комунална дейност” на ул. „Стефан Караджа” № 2 (Старата полиция) в Козлодуй.

Среща-беседа за вредата от наркотиците бе проведена с единайсетокласниците от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик. Инициативата е на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Учениците дискутираха по темата "Животът е безценен, не го заменяй за дрога!”. По темата бе направена мултимедийна презентация, учениците изгледаха тематичен филм и получиха обучително-разяснителни материали. 

Започна новото издание на инициативата "Подари великденска трапеза на човек в нужда от Северозападна България".  Целта е да бъдат събрани продукти от първа необходимост и храни, които са характерни за празника, обясни Мая Методиева от Сдружение "Бъди добър! Прави добро", което провежда инициативата.


Започва национална кампания „Купи и Дари“ в помощ на пострадалите от войната.Инициативата е на Ротари клубовете в страната. Ще се набират консерви с готова за употреба храна, дълготрайни продукти, детски пюрета и пелени, хигиенни материали, обясни Борислава Динева, ръководител на "Ротаракт България" и ръководител на работната група на националната инициатива.


С празничен концерт танцов ансамбъл "Младост" ще поздрави дамите в Монтана. Поводът е отминалия празник 8-ми март. Подарък за тях ще бъде пъстра палитра от музика, песни и танци, каза за радио Видин Мариета Найденова от Младежкия дом в Монтана


"Ден на професиите" организират Ротаракт клубовете в България. Инициативата  е предназначена за  учениците в горен курс, които имат желание да открият бъдещата си професия. 


Отслабването на мерките, свързани с пандемията, позволи на общинското ръководство да отворят за посещение Клуба на пенсионера в Ново село. Клубът ще работи  два часа на ден.


Снежната покривка на врачанския Балкан е достатъчна и има идеални условия за занимания пред любителите на белите спортове - това съобщиха хората, които се грижат за съоръженията край хижа "Пършевица".


От 8:30 до 16:00 часа на 15 март ще бъде прекъснато електрозахранването в Дунавци, Буковец, Жеглица, Търняне и в част от южната промишлена зона на Видин, съобщават от електроразпределителното дружество за региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05