Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много изненади за старта на деветото издание на Dunav ultra

Снимка: Радио Видин

Под мотото "Реката, Добруджа и морето 2022" ще протече 700-километровият колоездачен преход "Dunav ultra". Велоприключението по поречието на Дунав ще се проведе за девета поредна година, а каузата на колоездачите е популяризирането на над 110 населени места (села и градове), през които преминава маршрутът. 

Акцент тази година е поставен върху град Видин и лансирането му като туристическа дестинация. До крепостта "Баба Вида" ще бъде изградена специална велоарена, каза организаторът на събитието Борис Бегъмов

"Новото, специално за тази година е, че събитието вече официално влиза в календара на град Видин. За целта то ще се състои в района на крепостта "Баба Вида", където тази година наричаме мястото, в което ще се провеждат активностите и където ще посрещаме колоездачите - "Баба Вида Арена". Целта ни всъщност е популяризиране на град Видин, "Баба Вида" и дефинирането на града като един от най-важните логистични центрове, когато става въпрос за велотуризъм по поречието на Дунав в България. Участниците сами избират за какъв период могат да изминат близо 700 километровата дистанция. Най-много желаещи има да изминат маршрута в рамките на 5 дни, в рамките на 7 дни. Разбира се, има и екзотични категории - да изминат маршрута за по-малко от 48 часа, както и такива, които искат пък максимално да се насладят и проучат региона и да направят една ваканция в рамките на 10 и повече дни."

Деветото поред издание на проявата започва на 27-ми август от "Баба Вида Арена", а старта ще бъде даден на следващия ден от площад "Бдинци". Организаторите са подготвили много изненади за присъстващите на откриването. Тази година 18 общини подкрепят инициативата за разполагане на информационни табели по маршрута, добави Борис Бегъмов

"Миналата година пуснахме мобилно приложение, което предизвика много висок интерес. То е свързано с инициатива за разполагането на информационни табла в различни населени места, през които колоездачите преминават, когато пътуват от Брегово до Силистра и след това в района на Добружа, до излаза на Черно море. Това е една от най- интересните иновации, които сме приложили до момента, тъй като по този начин всеки, който желае, може да премине по маршрута и да бъде насочван по всяко време. До момента 18 общини подкрепят инициативата за разполагане на информационни табели, като до лятото се надяваме да включим още. Ние планираме доста интересни активности в град Видин, които на този етап не бих искал да споделям, да пазим като изненада. На 27-ми август планираме да ангажираме вниманието на деца, ученици, родители и на любопитни, които проявяват интерес към инициативата."

Записването за участие в атрактивното велоприключение започна през февруари и продължава до месец май, но обявените 150 места са почти запълнени. 

По трасето ще бъдат разположени общо 35 информационни табла. Те представят обща информация за маршрута и безплатното мобилно приложение "Dunav Ultra" (за Android и iPhone). Разполагането на информационните табла е стъпка в стремежа да се развива и наложи колоездачният преход като веломаршрут №1 в България и на Балканите, допълни Борис Бегъмов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44