Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни онлайн курсове помагат на зрелостници за матурата по БЕЛ

Снимка: Радио Видин




Безплатен онлайн курс за подготовка за най-важната матура след 12-ти клас- по български език и литература, провеждат от издателство "Просвета".  

От издателството стартираха с онлайн уроците още през 2020 година, в началото на пандемията от COVID-19, но тогава обучението бе предвидено само за по-малките ученици. Сега обаче такова се провежда и за зрелостниците, уроците започнаха от 22 февруари.  

Уроците се излъчват всеки вторник и четвъртък ,от 18:30 часа, във Фейсбук страницата на издателството и са достъпни както за ученици, така и за техните родители и учители. Ако обаче не успеете да разпределите графика си така, че да присъствате на живо, то може да изгледате записите на тези уроци, обясни за Радио Видин Боряна Марушкина, пиар на "Просвета": 

"Търсят постоянно. Имаме обратна връзка, питат къде могат да ги гледат и впоследствие, защото ние когато ги излъчим на живо във Фейсбук, после те се слагат в платформата Е-просвета в безплатно съдържание, т.е. всеки, който има регистрация, която също е напълно безплатна, може да ги гледа в каквото време му е удобно, след самото излъчване, така че са на разположение на учители, на ученици, на родители. Има интерес, да." - поясни Марушкина.

Освен автор и редактор на помагала и учебници по български език и литература, Весела Михайлова е сред преподавателите, участвали в кампанията "Учим онлайн с учител". От 2020 година насам платформата се наложи като алтернатива на класните стаи, които бяха затворени заради пандемията. В момента Весела Михайлова помага и на бъдещите зрелостници и обясни, че материалът по литература не е обхванат на 100% в уроците. 

"Материалът по български език е абсолютно целия, а материалът по литература, тъй като времето съвсем не е достатъчно, е повече от половината, като сме се спрели на ключови теми и всъщност разчитаме на това, че уроците по литература, които ще представим, ще обучат учениците на методология на четенето и на адекватен начин на работа с текста на литературната творба. Така че, независимо от това, че някои от темите няма да успеем да представим, те ще имат този необходим инструментариум за работа, който ще им помогне да разчетат смисъла на всяко от включените в програмата творби... Планираме за следващата година да направим абсолютно цялостен курс, който ще стартира по-рано във времето, за 12-ти клас имам предвид, а много е възможно и за 7-ми. Но това са проекти, които ще доуточним. За 12-ти със сигурност догодина ще покрием целия материал, просто ще почнем по-рано" - каза за Радио Видин Весела Михайлова.

Радина е ученичка в 12 клас в Гимназията за преподаване на чужди езици във Видин. Тя не посещава частен учител, който да й помага допълнително с материала, включен  в матурата по БЕЛ, но за сметка на това се възползва от безплатните видео уроци. Ето какво сподели тя:

"За уроците научих от моята учителка по български език и литература, а също така и от съученици, тъй като в училище доста ги обсъждаме. Въпреки усилената подготовка, която имаме в училище, смятам че видео уроците са един чудесен начин всеки от нас допълнително вкъщи да седне и да преговори отново материала. На мен лично ми помагат изключително много, тъй като по този начин мога да си преговоря материала, който съм позабравила. Това, което ми направи най-голямо впечатление и което най-много ми харесва в тях, че са обяснени на много разбираем език, но не по начина, по който да са твърде лесни и да ти стане скучно, а напротив. Хем изключително разбираемо, хем е доста интересно и просто е лесно да разбереш и да запомниш материала, както и да продължиш да гледаш" - сподели дванадесетокласничката.

Чрез безплатните и достъпни за всички уроци, учениците получават достъпни обяснения на езиковите правила и норми, както и практически насоки за всичко, свързано с матурата по български език и литература след 12-ти клас. Пълната програма и онлайн курсовете може да се проследят в сайта на издателството, а вече излъчените материали може да се гледат по всяко време, като безплатни ресурси в платформата на Е-просвета. Достъпът до тях  няма да изисква нищо друго, освен регистрация, казаха още от издателството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15