Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила и скоби в "Синя зона" във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Започна приемът на заявления за абонамент за "Синя зона" във Видин. От 4 април на нарушителите в зоната за платено паркиране ще бъдат налагани санкции и на автомобилите ще се поставят скоби. Три са начините за плащане при спиране в зоните за платено паркиране: със SMS; чрез електронен талон за кратковременно таксуване; чрез мобилно приложение. Тези варианти са за краткосрочно паркиране. Предвидени са 5 абонамента - Локално преференциално платено паркиране; Месечен абонамент; Месечен абонамент за район; Служебен абонамент; Индивидуално паркомясто. На сайта на Община Видин са дадени и насоки - ако гражданите са живеещи, работещи или имат бизнес в зоните, какъв абонамент е добре да си изберат. Активирането на месечния абонамент става след подаване на заявление, което се входира с номер, одобрява се от 4-членна комисия. Ако човекът е одобрен, му се изпраща съобщение или СМС и той може да отиде да го заплати. След като го заплати, абонаментът се активира. Ако е банково плащането трябва да се посочи основание самия абонамент.

"Не е лошо това, но ние се малък град. Не сме град, който може да се самоиздържа тази администрация и да прави пари Общината от това нещо. И ще има постоянно конфликти... Ползвам други предимства и току що разбрах, че няма да ги ползвам. Ще плащам за паркинг само на места за инвалиди, няма да се плаща. А картончето, което досега беше няма да важи от април. Поначало е голям проблем паркирането във Видин. Поначало градът е с тесни улици... Аз за скоби чух, нещо четох в интернет. Скоби, това са глупости за мен. "Синя зона" нека да има... Ако го мислят за добро да го направят хората. Аз мисля, че е за добро. Ако слагат скоби не е добре... Може би е по- удобно за хората. На центъра да има къде да си платят и да спрат... Не мисля, че със скоби е по- добра идея.... От 4 април ще слагат скоби. От 4 април. Току що получих рекламна брошура...", споделиха мнения видинчани за платено паркиране в централната част на града.
При досега действащата Синя зона не е имало вариант да бъдат налагани санкции и съответно да бъдат принудени шофьорите да плащат. Целта на "Синята зона" е да разтовари трафика в града. Тя не се прави за печелене на пари, каза Петър Петров - ръководител на "Синя зона":

"Зоната за платено паркиране се прави за разтоварване на трафика в града. Тя не се прави за печелене на пари или пък да се налагат някакви санкции. Санкциите са само и единствено, за да може да ги дисциплинираме гражданите."

Има буферни паркинги, оставени са свободно паркиране на гражданите. Това е паркингът на улица "Железничарска", до мобилните оператори към автогарата, паркинга пред хотел "Ровно", около поликлиниката.

Очертани са паркоместата за хората с увреждания и то не само в "Синя зона".

"От 4 април хората с увреждания могат да паркират само и единствено на обозначените места за паркиране на хора с увреждане. Така е прието в наредбата, така е прието в европейската директива, така е прието в цял свят", уточни Петър Петров.

Платените паркоместа за Видин са 650, от тях 8% са за хора с увреждания. На по- късен етап ще бъдат осигурени за тях повече места. На всеки знак, поставен в "Синя зона", са обозначени начините за плащане. Разплащането ще става и в партньорски магазинчета на Община Видин. 

"Ще им дадем устройства. Ние ще обозначим със знаци накъде да се насочат за съответния магазин, където могат да си закупят. Заявяват за колко време искат да паркират в зоната - за един или за два часа. Съответно жената, която е продавачка чука в апарата, който ние се им дали, дава му едно талонче, което е само да го осведоми, че това е неговият номер и за колко време е заплатил", уточни ръководителят на "Синя зона" във Видин.

Проверители от Общината ще имат устройства, с които ще сканират регистрационния номер на автомобила, спрял в зона за платено паркиране. Софтуерът ще отчита дали е платил или не:

"Ако не е заплатил "Синя зона" до 4 април ще му слагаме едни предупредителни бележчици, а от 4 април ще бъдат вече санкционирани със скоби. Автомобилът, след като му светне, че е за заскобяване, отива при заскобяващия екип, тук има един период от време около 10 минути, такъв ще бъде и периодът, в който ще може човек да отиде до магазина да си закупи съответния билет или да пусне СМС, да има време, заскобяващият екип приема поръчката, идва до автомобила, поставя заскобяващо устройство и тръгва. Съответно се поставя на автомобила бележка, че автомобилът е заскобен с дата, място, час и по какъв начин може той да се отскоби. Номер се дава и така. Човекът като дойде, звъни на съответния номер, идва пак отново автомобила, констатира, приема глобата, която е 20 лева за поставянето на скобата и времето, което е изтекло. Заплаща си времето и скобата, автомобилът се отскобява", разясни Петър Петров.

Ако до края на работното време на зоната за платено паркиране, което 17 часа, автомобилът не е отскобен, шофьорът ще се санкционира с фиш, а приходите ще отиват в "Местни данъци и такси". Ако гражданин реши да махне сам скобата вече ще получи акт и глоба от 200 до 500 лева. Какви ще са приходите от "Синя зона" и дали ще е на печалба ще стане ясно след 6 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55